Американската звукозаписна компания Warner Music Group придоби правата върху целия каталог с песни на британския рок изпълнител Дейвид Боуи (1947-2016) за 250 милиона долара, съобщи Financial Times.

Сделката обхваща издателските права за всички 26 студийни албума на музиканта.

„Щастливи сме, че музиката на Дейвид Боуи вече ще бъде в сигурните ръце на Warner Chappell Music (дъщерна компания на музикалния гигант)“, каза адвокат Алън Грубман, който представлява интересите на наследниците на рок певеца.

Наскоро американските изпълнители Брус Спрингстийн и Боб Дилън също продадоха правата за пълния каталог на своите песни на най-големите световни звукозаписни компании съответно за 500 милиона и 300 милиона долара.

Високата цена, на която музикантите продават творчеството си, се дължи на факта, че то продължава да носи голяма печалба. Песните на музикантите се слушат активно в стрийминг услуги, пускат се по радиостанции и се използват във филми и реклами.

Дейвид Бауи (роден с истинското име Дейвид Робърт Джоунс) е носител на множество музикални награди, включително американските награди Грами. Бауи е обявен за "Най-великият артист на 20-ти век" в Обединеното кралство според анкета на BBC. През 2004 г. сп. Rolling Stone го класира на 39-о място в класацията "100-те най-велики рок изпълнители на всички времена" и на 23-то в класацията "100-те най-велики вокалисти на всички времена". Последният албум на певеца Blackstar излезе на 8 януари 2016 г., - на рождения ден на изпълнителя. Два дни по-късно той почина. /БГНЕС