Реактор с термоядрен синтез в Китай е успял 17 минути да поддържа температура, пет пъти по-висока от тази на слънцето.

Това съобщение се появи в държавни медии след задействането на т. нар. изкуствено слънце. Според агенция "Синхуа" и държавната телевизия CGTN т.нар. Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е достигнал при експерименталното му пускане температура 70 млн. градуса по Целзий.

"Изкуственото слънце", направило подобен пробив според държавните медии и "Саут чайна морнинг пост", е само едно от трите подобни китайски съоръжения и се намира в Анхуей, Източен Китай (другите два са в Чънду и Ухан).

Новината обаче не е в достигнатата температура, а в продължителността. През май EAST работеше при температура 120 млн. градуса, но в продължение едва на 101 секунди. Също през май бе достигнат пик от 160 млн. градуса (10 пъти колкото слънцето), но за 20 секунди. Последният опит е с поддържане на температура 70 млн. градуса в продължение на 1056 секунди - доста по-ниска, но постоянна за толкова дълъг период.

Със сливане, а не с делене

Целта на проекта е да се създаде възможност за неограничено производство на чиста енергия. Използваният метод - ядрен синтез - представлява сливане на атоми (например на водород и хелий), а не делене (като в конвенционалните атомни централи) при много висока температура. Така звездите освобождават огромни количества енергия.

Имитацията на този процес е цел на много експериментални разработки, но прилагането му на практика остава далеч. Големият въпрос е как освобождаващият няколко пъти повече енергия от ядреното делене термоядрен синтез да се осъществява отвъд лабораторни условия.

Успехът на такива проекти се смята за ключа към бъдеще с огромни запаси от чиста енергия - синтезът за разлика от деленето не натрупва отпадък.

Работещите за него обаче се сблъскват с два основни проблема. Първо, поддържането на висока температура (над 100 млн. градуса) и, второ, стабилизирането ѝ за дълъг период. Има и други - например как да се отдели повече енергия от погълнатата за задействането на реакцията. В последното бе постигнат малък пробив миналия месец, но на лабораторно ниво.

"Скорошната операция положи солидна научна и експериментална основа за управлението на реактор с термоядрен синтез", цитира "Синхуа" Гонг Сянзу, изследовател от Китайската академия на науките, водил експеримента.

Проектът се оценява на стотици милиарди евро и ще продължи поне до юни в експериментална фаза. Пекин същевременно гледа няколко десетилетия напред с идеята да започне да захранва с енергия от такъв синтез милиони домове в периода между 2040 и 2050 г.

Опитите се увеличават

Токамак (думата, с която се обозначават съоръжения от типа на "слънцето", идва от руско съкращение за "тороидальная камера с магнитными катушками") е устройство, създаващо и удържащо високотемпературна плазма.

Китай наскоро обяви, че е готов да да предостави техническа подкрепа на друг мегапроект за реактор с ядрен синтез в Марсилия.

Всъщност френският експеримент е най-амбициозният - International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) ще е най-големият в света, когато бъде завършен и в него участва и Китай. Великобритания също работи по собствен проект, но предстои да бъде избрано мястото. Съединените щати, Русия, Австралия и Южна Корея също експериментират с термоядрения синтез.

Решенията са различни, но целта е една и съща - термоядреният синтез, от източник на енергия за космически кораби от научната фантастика да се превърне в ключ към бъдещето.

Дневник