Решението на "Газпром" да ограничи доставките въпреки нарастващото търсене, е изключително рядко като бизнес поведение и ние го разглеждаме с приоритет, заяви в четвъртък изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя съобщи, че Комисията е разпратила въпросници до доставчици на енергия в тази област. "Получихме много отговори, но все още чакаме други, включително от "Газпром", каза Вестагер.

"Енергийните цени са приоритет за всяко домакинство, за страните членки и за нас, така че с нетърпение очакваме информацията от тях, за да продължим нашия анализ", добави еврокомисарят.

Маргрете Вестагер каза, че в зависимост от анализа Комисията може да закрие случая, да образува процедура за нарушване на конкуренцията, като наложи глоба или да постигне споразумение с "Газпром" "за прекратяване на практиката и поемане на конкретни ангажименти". Засега разследването е на твърде ранен етап, за да може да каже в каква посока ще продължи, заяви еврокомисарят за конкуренцията.

В сряда ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) обвини Русия, че е организирала задълбочаващата се енергийна криза в Европа в момент на засилено геополитическо напрежение, като е задържала до една трета от своя износ на газ.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, директно обвини Русия за рекордно високите цени на енергийния пазар в Европа, които заплашват да разрушат големи части от европейската икономика, а милиони европейци да бъдат изправени пред невъзможност да си покрият разходите.

Според Бирол исторически ниските нива на съхранение на газ в Европа се дължат до голяма степен на руската държавна газова компания "Газпром", която е изпратила около 25% по-малко газ от обикновено в Европа през последните месеци въпреки скока в търсенето след икономическия спад през 2020 г.

"Вярваме, че има силни елементи на недостиг на европейския газов пазар поради поведението на Русия. Бих искал да отбележа, че днешните ниски руски газови потоци към Европа съвпадат с повишеното геополитическо напрежение около Украйна", каза Бирол.

Според анализатори цените на газа в Европа могат да паднат наполовина, ако Русия се съгласи да увеличи износа си с 20%. "Газпром" твърди, че изпълнява стриктно всичките си договори за доставка към европейски клиенти.

Дневник