Алексей Навални, най-известният критик на управлението на президента Владимир Путин съобщи от затвора, че е заснет документален филм за драмата около отравянето му с "Новичок" през август 2020 г. Филмът с неговото име Navalny е резултат на партньорството на CNN Films и HBO Max, които ще го разпространяват.

"Канех се да прекарам този ден красив и елегантен, в смокинг и с чаша шампанско на премиерата, но ще мине, както обикновено - в ботуши, затворническа ватенка и чаша чай. Нищо, това прави историята още по-интригуваща, вие ще пиете шампанско за мен", написа той в профила си в "Инстаграм".

Навални разказва, че в продължние на месеци - от излизането от кома до арестуването му в Русия - чувал израз, който започнал да го вбесява: "Около теб се случват безумни събития като в кино. Задължително трябва всичко да заснемеш и да пуснеш документален филм. Задължително, задължително, задължително!". И му се искало да им каже да го оставят на мира, защото филмът вече се снима, само че всичко трябвало да бъде държано в строга тайна.

Решението за документалния проект било взето в болницата в Берлин, за него знаела жена му, "а децата нямаше къде да ходят". Първо снимала със смартфон сътрудничката му Мария Певчих, после се запознали с режисьора Даниел Роер, снимал филм за Христо Грозев от британския разследващ проект "Белингкат" (Bellingcat).

"Да седя на първия ред на историята, докато снимах този филм, беше преживяване, което промени живота ми", коментира Роер.

"Снимаха всичко. Как се лекувам и възстановявам. Как с Христо започна трилърът с разследването и откриването на бандата отровители от ФСБ. Как звъних на моите убийци", продължава Навални. Последните кадри са от момента, в който през януари 2021 г. от граничната служба на летището в Москва му казват "Да вървим".

Навални не посочва кога ще излезе филмът и се надява той да излезе и на голям екран. "И да ми разкажете, че ми е ужасно любопитно", допълва той от затворническата колония.

Дневник