40% е делът на пробите с Омикрон и може да се каже, че този вариант доминира в страната, съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Иван Христова в ефира на bTV.

Вариантът напредва, добавяйки нови области - като Монтана, Велико Търново, Смолян, Кюстендил, обясни тя. По думите ѝ заразените са хора, които не са пътували. Сравнително равномерно е разпределението на вируса сред по-възрастното население, обясни проф. Христова.

Най-засегната е възрастта на активните хора - между 30 и 40 години, а другата по-засегната група е между 50 и 60 години, има заразени три малки деца на 1, 2 и 3 години, както и две деца на 16 години.

"Задава се много голяма вълна, пикът вероятно ще е до края на януари", прогнозира проф. Христова.  "От вчера имаме и четири нови случая на доказан грипен вирус на AH3N2. Много малко проби се изпращат за грип, защото всички сме се хванали за COVID, но дори и тези малко проби говорят, че грипът е настъпил у нас и се разпространява, заяви директорът на НЦЗП.

Междувременно вирусологът проф. Радка Аргирова коментира, че досега няма смъртен случай от Омикрон - всичките последни случаи на починали са били заразени с Делта.

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", заяви Аргирова пред NOVA.

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

"Боя се, че не се спазват мерките - маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора особено ако не са ваксинирани", каза още проф. Аргирова.

По думите й Омикрон се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза проф. Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат.

"Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела", обясни проф. Аргирова.

Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Дир.бг