Ръкавиците не са само два вида - от мека вълна за студ и от непромокаема материя за сняг, а се превръщат в акцент към облеклото, който се забелязва отдалеч. Ето как да изберем идеалния чифт.

Зимата е изпитание за ръцете ни, затова трябва да ги защитим добре. Топлите ръкавици веднага изникват като решение срещу студа, но те могат да служат и като страхотен моден аксесоар. Цветове, материи и декорации се надпреварват за вниманието ни и правят зимата по-весела и поносима.

Макар кройката да остава по същество една и съща - модели с пет пръста и ръкавици без пръсти, модната индустрия съчетава традиции и иновативни материи, които сериозно ще затруднят избора на потребителите. Ето защо в статията ще ви помогнем с няколко съвета, така че да намерите перфектните ръкавици, които да носите при различни поводи.

Има ли перфектни зимни ръкавици?

Това зависи изцяло от личните ви предпочитания. Нека започнем с най-общото деление на ръкавиците. На пазара се продават продукти от един, два или три слоя. Еднослойните ръкавици са създадени от единична материя, като най-използвани и подходящи са чистата или примесена вълна с полиамид и/или полиестер. Този вид ръкавици могат да бъдат и луксозни, но в общия случай са практични за ежедневна употреба. Някои хора ги наричат “плетени”, визирайки моделите с по-едра и ретро плетка. Минусът им е, че лесно се мокрят.

Ръкавиците от два слоя се състоят от затопляща подплата, обикновено от полар и еластан, и външен слой от кожа, текстил или водоустойчив материал. Трислойните ръкавици са подходящи за ски и спортни дейности през зимата, тъй като при тях има вграден среден слой от изолиращ материал. Разбира се, ако търсите ръкавици за ски, най-добре е да ги съобразите с останалата част от екипировката. Заложете на модел с външен непромокаем слой, например от найлон, който отблъсква водата и не пропуска влага.

Навярно ще се изненадате, но спортните ръкавици не винаги са “най-сигурното” решение през зимата. В по-меките дни ръцете ви могат да започнат да се потят, тъй като самите ръкавици са създадени за по-сурови условия и имат по-високи изолиращи свойства.

Удобството е важно. А поддръжката?

Мием ръцете си по няколко пъти на ден, непрекъснато докосваме различни повърхности и е нормално ръкавиците често да се цапат. Проверете дали модела, който сте харесали, може да се пере в перална и на каква температура. Ако искате чифт от кожа, проучете как да ги поддържате и импрегнирате.

Важен фактор е размерът на ръкавиците. За всеки случай се уверете, че те са достатъчно дълги и достигат под маншета на якето. Това важи особено за кожените ръкавици, които не се разтягат, както текстила. Естествената кожа е перфектен материал, тъй като не пропуска влага и студ, осигурява топлина и издържа с години. Такъв модел с нежна подплата ще ви се отплати многократно.

Освен това, деликатните кожени ръкавици са ефектно допълнение към вечерния ви тоалет. Те придават елегантна и стилна визия не само на жените, но и на мъжете, предпочитащи костюми и палта. При всички положения ръкавиците трябва да са достатъчно гъвкави, а не да ограничават движенията ви. Това е единственият недостатък на кожените модели - те са сравнително твърди, особено от лицевата страна.

Декорации и екстри

Ръкавици с “капаче” и “сгъваеми пръсти”, с подсилване на дланите и кокалчетата на пръстите, с добавени елементи за стабилност от долната страна, декорации с пискюли, вата, копчета и естествен косъм - вашите любими ръкавици вече са създадени и ви очакват.

Дори да не търсите нещо друго, например чорапи на обувки.bg онлайн, прегледайте и секцията с ръкавиците. Кой знае? Може пък да се влюбите от пръв поглед в нов модел. Или да намерите перфектният чифт за палтото, което ви подариха за празниците, за новата шапка или за страхотните ботуши, които стояха забравени в гардероба.

Съдържание на obuvki.bg