Вярно е, че е по-малко вероятно да се напием сега, отколкото преди пандемията, която всички преживяваме. Излизаме по-малко и когато го правиме, не закъсняваме толкова. Но това не означава, че не може да имате от онези нощи, от които трудно стигате до вкъщи. Е, ако искате да знаете как да се справите или, в момента, преминавате през това, ето няколко интересни и научно доказани трика, които със сигурност могат да ви помогнат.

Имайте предвид, че у нас се пие най-много ракия. Това показва изследване на „Спиритс България". Проучването показва още, че 70% от хората си купуват спритни напитки от магазина. То наистина трябва да бъдем внимателни, понеже тя е 40 об. %, но домашно приготвената може да достигне 60 об. % (алкохолни градуси).

Ако все пак четете тази статия от чисто любопитство, за в бъдеще можете да започнете с това да не се стига до там да се чудите как да изтрезнявате, а по-скоро да си контролирате малко чашите. Но ако вече е късно за това, фокусирайте си погледа и прочетете внимателно тези съвети.

Ако сте жадни, пийте вода, а не питие!

Важно е да се хидратирате обилно. Това не е много сложен съвет, вече знаете, че един от основните ефекти на алкохола е дехидратацията. И това ви кара да имате махмурлук на следващия ден. Затова пийте много вода, когато забележите, че пиянството ви отива на зле.

Трябва да имате предвид, че е важно това да е вода, никаква друга течност не би ви помогнала да намалите това пиянство или да се справите с него на следващия ден. Така че имайте предвид, че безалкохолни, енергийни напитки или сокчета няма да ви свършат работа. Това е защото водата помага на метаболизма и черния дроб да разреди кръвта в тялото и да изхвърли токсините.

Пиенето на кафе наистина помага

Друг от основните трикове, за да се отървете от този махмурлук, е да пиете кафе. Може да добавите към кафето си мляко. Кофеинът е много мощен стимулант, който активира мозъка ви бързо.

Това ще ви помогне да намалите симптомите на алкохола. Освен това има голямото предимство, че като диуретик, ще ви помогне да премахнете токсините, така че ефектът му ще бъде двоен. 

Но имайте предвид че от кафе до кафе има голяма разлика, варенето на джезве например съдържа повече кофеин от еспресото. Повечето супермаркет предлагат кафета на добри цени, например в  кауфланд брошура може да отриете Nova Brasilia, което е сред най-известните в България или други видове, които често се предлагат на намаление и да изберете най-подходящото за вас.

Ако тялото ви го иска, повърнете

Истината е, че това е много неприятно усещане, дори отвратително, но е много ефективно. С това можете да премахнете част от алкохола, който все още е в стомаха ви. Няма нищо по-бързо от повръщане, за да се отървете от всичко, което сте изпили.

Дори може сами да се предизвикате да поврънете, ако е необходимо и ще почувствате облекчение. Но бъдете внимателни и не прекалявайте с този метод.

Студения душ помага много

Вземането на студен душ ще накара тялото ви да дойде на себе си и ще ви накара да се почувствате по-добре и да се съвземете. Цялото ви тяло ще се активира отново от ниската температура и вие ще се събудите за нула време.

Разбира се, не започвайте директно със студена вода, би било шок за тялото да бъде в това състояние, започнете с топла и постепенно намалете температурата, докато се разхладите достатъчно. Опитайте се да задържите студената вода за няколко минути.

Изберете правилните храни

Подобно на напитките, най-добрите са храните, богати на електролити, за да помогнат на дехидратираното тяло. Експертите препоръчват лесно смилаеми закуски с бърз прием на хранителни вещества. По този начин ще имате по-малко главоболие, треперене и гадене. Бананът е идеалният кандидат, защото включва натрий и калий.

Като алтернатива експертите препоръчват туршии, въпреки че яйцата също помагат при симптомите на махмурлук. За да се борите с дехидратацията, можете да изберете една или повече резена пъпеш. Спанакът и орехите също са добри кандидати съдържащи ефикасни съставки.

В случай, че закусвате с наситени мазнини, това ще внесе в тялото ви хранителни вещества, които не са необходими и ще увеличи задачите на вече стресирано тяло. И бъдете внимателни, когато пиете портокалов сок, тъй като ако имате чувствителен стомах, това може да не ви се отрази добре. Ако сте много гладни, ще трябва да изчакате няколко часа, за да се сблъскате с обилно хранене поради ниската кръвна захар, и по-скоро да направите едно постепенно захранане. 

А като последни думи, моля не шофирайте под употребата на алкохол. А ако имате зависимости към алкохола, обърнете се към вашите близки или институции, които ще ви помогнат.