Ракетен ускорител, изстрелян през 2015 г. и носил се досега в космоса, по всяка вероятност ще се сблъска с Луната, смятат учени, пише "Гардиън".

Втората степен на ракетата трябваше да изпрати сателит към точка на гравитационен баланс на 1.5 млн. км от Земята, но след отделянето си нямаше достатъчно гориво, за да се върне в атмосферата, нито можеше да избяга от гравитацията на системата на Земята и Луната и е в по-скоро хаотична орбита от 2015 г.

Бил Грей, който пише софтуер за проследяване на обекти близо до Земята (астероиди, комети и други), смята за "сигурен" сблъсъка с обратната страна на Луната - близо земния спътник - на 4 март. Веднъж вече е преминала близо до Луната на 5 януари.

Това вероятно ще е първият непреднамерен сбъсък на космически боклук с Луната. Учени обаче смятат, че това събитие ще позволи да бъде изхвърлен материал под повърхността на Луната, който може да бъде наблюдаван.

Случаят ще повдигне отново темата за космическия боклук, който може да се окаже сериозно изпитание за очаквания възход на космическата индустрия.

Дневник