Много хора имат мечта да се сдобият с автомобил. Той е комфорт и необходимост за всеки от нас. Няма нужда да чакате на спирки за автобус, да плащате за такси, можете да пътувате извън града, да пазарувате, да ходите на работа, независещи от никого в удобно за нас време. Понякога да откриете правилния автомобил може да отнеме време, защото избора е голям, а хората имат различни очаквания от колата, която ще купят. 

Също важен момент е имате ли достатъчно пари в наличност за да си купите желаното превозно средство или трябва да изчакате докато съберете необходимата сума. Ако не разполагате с много, това не бива да ви обезкуражава. Когато намерите правилния автомобил може да се възползвате от лизинг. 

Ако може да си позволите финансово, ще се сдобиете с нов автомобил на лизинг, което означава освен да се радвате на много екстри, също не би трябвало да очаквате някакви проблеми и големи ремонти.

Какво е лизинг на автомобил

Лизинг означава да вземете кола за ползване, която да изплащате на месечни вноски, като след изтичане на срока на погасяването и тя става ваша собственост. Или по-просто казано това е наем за ползване на даден продукт, който през този период не е ваша лична собственост, а на лизингодателя, докато изплатите пълната сума по него. През това време нямате право да продавате превозното средство, защото все още не е във ваше владение. Имате право според нуждите и възможностите си да избирате лизинг за нов или за стар автомобил.

Финансов и оперативен лизинг 

Двата вида лизинг, които може да ползвате са финансов и оперативен. При финансовия задължително трябва да внесете предварителна вноска за да влезете в правото си на ползвател на автомобила. Също така той се характеризира с това, че нямате право да се отказвате от договора, за периода който е упоменат. Но след пълното изплащане на автомобила по първоначалния контракт имате право да го закупите. От това произтича безусловна еднолична собственост над превозното средство. 

Финансовия лизинг се приема, като най-добър за закупуване на кола след изтичането на лизинговият контракт. Той е ликвиден, това означава, че се плаща на месечни вноски. Ако можете да си позволите да внасяте по-висока първоначална вноска, това ще доведе до по-ниски месечни вноски. Това определено е по-добрата опция, така месечно ще имате повече средства, с които да разполагате.

Оперативния е коренно различен. Той се подписва за по-кратък срок най-много за 5 години и може да се откажете от него, когато пожелаете. Когато това стане трябва да върнете превозното средство на лизингодателя без да имате право да го закупите.

Възможност за лизинг на автомобил втора ръка

Тази опция е напълно възможна и лесно достъпна. Нормално е да не разполагате с цялата сума да си вземете кола и то последен модел. За това може да се насочите към лизинг за кола втора ръка. От вас се изисква само да заплатите първоначална вноска според финансовите ви възможности и така остатъка се внася на месечни вноски. Лизинговият договор се сключва бързо, лесно с минимално количество документи и от вас не се изисква ипотека или поръчителство. Вие ставате собственик на автомобила веднага след като изплатите лизинга. Който ви дава възможност да не влагате всички свои активи наведнъж и да не разполагате с нищо, а може да използвате останалите си пари за други нужди и потербности. Интересен факт е, че в много случаи лизинга е по-добрия и изгоден избор, отколкото потребителски кредит за автомобил.

Как да изберем най-сигурната оферта за кола на лизинг 

При избора на оферти за лизинг трябва да обърнете особено внимание на лихвения процент. Той е основния показател за изгоден лизинг, за това преди да подпишете договора разгледайте размера му, дали той е фиксиран или променлив. Защото е възможно след известно време той да се промени при определени условия.

Друго важно условие е да имате постоянен адрес в България, контракта за лизинг да бъде нотариално заверен и записан в Централния регистър. Трябва да сте напълно сигурни, че лизинговата компания към която сте се насочили е част от Българската асоциация за лизинг. За по-голяма сигурност проверете в асоциацията дали компанията присъства в регистъра и. 

Предсрочно погасяване на лизинг за автомобил 

Напълно е възможно предсрочното погасяване на лизинга. Двете възможности са, това да стане частично или напълно. Ако искате да направите това частично, вашите месечни вноски значително ще се изменят, по-точно ще плащате много по-ниски вноски. Периода на изплащане и другите условия ще останат същите.

Ако желаете да погасите предсрочно напълно своя лизинг, тогава ще получите информация за всичките ви оставащи вноски. След изчистване на всички сметки, колата се прехвърля на вас и вие ще сте пълноправен собственик.

Заключение

Да вземете кола на лизинг е прекрасен начин да се сдобиете с така необходимият ви автомобил. Имате избор да се възползвате от нов или по-стар модел. Не трябва да се тревожите, че ще останете без пари, както ако платите сумата за колата наведнъж. Има много реномирани компании и банки предлагащи лизинг. Вече можете дори да се възползвате от оферта за електрически автомобил. Определено няма да сгрешите, ако изберете лизинг.

Съдържание на creditonline.bg