Трите най-големи работодателски организации се обявиха против намеренията на правителството да промени пазара на природен газ в България и да има отделни цени за бита, топлофикациите и газоразпределителните дружества и за стопанските потребители.

В писмо до премиера Кирил Петков те пишат, че това ще доведе до дискриминация на промишлените предприятия, които са присъединени към газоразпределителната мрежа и които са вързани към газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Така ще се стигне до забранено от европейското и българското законодателство кръстосано субсидиране, тъй като "Булгаргаз" ще образува отделни цени за различните си клиенти, при условие че получава природния газ от външни доставчици на единна цена за всички негови клиенти.

В писмото на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се заявява готовност да бъде сезирана главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия за намерението на правителството, което беше анонсирано в последните дни.

Работодателите отбелязват, че индустриалното потребление на газ в страната е 37% от цялата консумация и благодарение на тях "Булгаргаз" може да сключва дългосрочни договори за големи обеми и да постига максимално благоприятни условия по тези контракти.

В писмото се обръща внимание, че бизнесът е редовен платец на газовия доставчик, без което той надали би успял да покрива плащанията си към "Газпром".

Дневник