Светът е изправен пред 50% шанс за затопляне с 1.5 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха, макар и за кратко, към 2026 г. Това обяви Световната метеорологична организация (СМО), съобщава "Ройтерс".

Това не означава, че светът ще премине дългосрочния праг на затопляне от 1,5 градуса, който учените определиха като таван, за да се избегнат катастрофални климатични промени. Ала година на затопляне с 1.5 градуса може да предложи разбиране за това какво би било преминаването на този дългосрочен праг.

"Доближаваме се измеримо по-близо до временно достигане на долната цел на Парижкото споразумение" за климата, предупреди генералният секретар на СМО Петери Таалас, визирайки споразуменията за климата, договорени през 2015 г.

Вероятността за надвишаване на 1.5 градуса за кратък период се увеличава от 2015 г., като учените през 2020 г. са изчислили 20% шанс, а миналата година са го преразгледали до 40 процента. Дори една година с глобално затопляне от 1.5 градуса може да има ужасни последици, като например унищожаване на много от световните коралови рифове и свиване на ледената покривка в Северния ледовит океан.

По отношение на дългосрочната средна стойност средната глобална температура понастоящем е с около 1.1 градуса по-висока от средната отпреди индустриалната епоха.

"Загуби и щети, свързани със или изострени от климатичните промени, вече се случват, като част от тях вероятно са необратими в обозримо бъдеще", изтъква Макс Дили, заместник-директор за климата в СМО.

Световните лидери обещаха съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. да се предотврати преминаването на дългосрочния праг от 1.5 градуса - измерен като средна стойност за няколко десетилетия - но досега не беше успешно намаляването на емисиите, които затоплят климата. Днешните човешки дейности и настоящите политики поставят света на път да се затопли с около 3.2 градуса до края на века.

"Важно е да се запомни, че след като веднъж достигнем 1.5 градуса, липсата на основани на науката политики за емисиите означава, че ще страдаме от влошаващи се въздействия, докато се приближаваме до 1.6, 1.7 градуса и всяко увеличаване на затоплянето впоследствие", посочи Ким Коб, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Дневник