Революционните промени във формата на Шампионската лига са факт, след като УЕФА и европейската асоциация на клубовете (ЕСА) постигнаха договорка по спорните моменти.

Най-голямата промяна е, че вече няма да има добре познатата ни групова фаза, а всичките вече 36 отбора, вместо 32, ще бъдат в общо класиране.

Всеки тим ще изиграе 8 мача срещу различни противници, а в края на база на общото класиране, ще се разпределят тимовете в следващата фаза. Първите осем отиват директно на осминафинал, а отборите между 9-о и 24-о място ще играят плейофи, които да определят останалите осем продължаващи тима.

Първоначално шефовете на европейския футбол искаха два клуба да получават покана за Шампионската лига на база коефициента си в ранглистата, дори ако не са се класирали по спортен път.

Или казано с други думи - ако това правило важеше в момента, тимове като Манчестър Юнайтед, Рома и Виляреал щяха да получат служебна покана, въпреки че в първенствата си са далеч от тези места.

Тази идея очаквано срещна бурния отпор на останалите страни-членки и се наложи в УЕФА да направят промени. Нападките към евроцентралата бяха, че така на практика Шампионската лига се превръща в Суперлигата, срещу която Чеферин и компания толкова бурно протестираха.

Според новите правила, които са одобрени и от двете страни, такива привилегировани места ще има, но с 2 големи разлики. Първо, няма да се взима предвид коефициентът на клуба, а на страната, и второ - ще се гледа единствено представянето две години назад, а не 5, както е досега.

Така увеличението с четири тима в Шампионска лига ще дойде с две квоти за двете най-добри страни от последните два сезона. Една квота ще получи петата по коефициент страна, а четвъртата квота ще е за един допълнителен тим от шампионския поток в квалификациите, което е добра новина за България.

Понастоящем УЕФА използва националния коефициент, за да решава как да разпределя местата в своите състезания между асоциациите членки.

Четирите най-добри държави получават седем места - четири в Шампионската лига, две в Лига Европа и едно в Лига на конференциите - следващите две държави получават шест места, следващите четири - пет, и така до Сан Марино на 55-о място, която получава три.

В момента Англия е с най-висок коефициент, като изпреварва Испания, Италия и Германия.

Смята се, че използването на коефициента на държавите и намаляването на историческия период от пет на две години е в по-голямо съответствие с принципа, че участие в евротурнирите е награда, която се печели от сезон на сезон.

Това би трябвало също така да повиши престижа на Лига Европа и Лига на конференциите, тъй като представянето в тези състезания може да има решаващо значение при разпределянето на местата по коефициент за Шампионската лига.

Освен това се знае, че ЕСА е приела държавите да бъдат ограничени до максимум пет места в Шампионската лига, така че вече е малко вероятно всички от "голямата шестица" на Висшата лига да се класират за турнира в един и същи сезон.

Това ще се хареса на така наречените "14" в Англия, които се разгневиха от идеята Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм зрелищно да не успеят да сформират Суперлига преди една година, а сега да получават почти всичко, което искат.

Особено непопулярна беше идеята, че всеки от тези отбори може да прескочи Уест Хем, Лестър или някой друг и да им отмъкне мястото в Шампионската лига.

По втория казус - този с броя на мачовете в груповата фаза - също има постигнат компромис.

Първоначалният план предвиждаше всеки отбор да изиграе 10 мача срещу 10 различни отбора (пет у дома и пет навън), което би било значително увеличение спрямо шестте мача, които всеки отбор играе в груповата фаза.

Испанската Ла Лига и английската Висша лига се противопоставиха категорично на това увеличение и спечели спора, тъй като ЕСА и УЕФА приеха осем мача, разпределени в 10 мачови седмици.

Интересното в този компромис е, че някои лиги не се оплакват от увеличаването на броя на европейските мачове. Френската футболна лига, например, е заявила пред ЕСА и УЕФА, че е намалила размера на своята Лига 1 от 20 на 18 тима, за да осигури повече европейски мачове за най-добрите си отбори.

Основанието за това е, че УЕФА ще преразпредели увеличените приходи от своето първокласно състезание в цяла Европа. Промените в надпреварата ще влязат в сила от сезон 2024/2025.

Дир.бг