Американската компания Apple най-после ще махне Lightning порта и ще сложи USB-C на своя флагманен смартфон догодина. За това съобщи анализаторът Минг-Чи Куо, който често разкрива нова информация за продуктите на компанията.

Според информация от производители на компоненти, чиято работа по бъдещия iPhone тече в момента, компанията в Купертино се приготвя да смени конектора за iPhone 15 догодина. Новият iPhone 14 се очаква през септември и вероятно ще бъде все още с Lightning.

 

Според Куо минаването на USB-C може да означава по-бърз трансфер на данни и зареждане на бъдещите iPhone-и.

Apple от години отказват да последват примера на всички други в индустрията и да минат към универсалния стандарт USB-C - поне по отношение на iPhone. Последните им iPad-ове и Mac-ове обаче вече ползват именно този стандарт, а не остарелия Lightning. В което има немалко ирония - USB-C стандартът е функционално базиран именно на създадения от Apple и ползван само от тях Lightning жак.

Доскоро се спекулираше, че е по-вероятно следващия (или по-по-следващия) iPhone да е без никакви портове и да се зарежда само безжично.

 

Ключово за решението на Apple обаче е предстоящото гласуване в Европарламента, според което в ЕС ще могат да се продават устройства само с USB-C. Предложението вече мина през ресорната комисия на ЕП. Основният довод е намаляване на отпадъците, до които води съществуването на множество различни стандарти.

Ако този закон влезе в сила през 2023 г., Apple ще са принудени или да правят два варианта на устройството си, или най-накрая на минат на USB-C. През изминалата година Apple са продали 56,1 млн. бройки от флагмана си в Европа, което е над 23% от всичките им продажби.

Клуб Z