Няма окончателно решение за антиинфлационните мерки, които правителството възнамерява да въведе през следващите месеци. Това съобщи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев след втората за тази седмица експертна коалиционна среща. По думите му предстои да се напряват разчети за това как мерките ще се отразят на покупателната способност на домакинствата, на бизнеса и на инфлацията. Ганев изрази предположение, че всички мерки в крайна сметка ще бъдат приети като добави, че съгласие има за помощите за семейства с деца, както и подкрепата за пенсионерите.

Към момента партньорите обсъждат 13 предложения като сред мерките, за които има разбирателство, са:

    Повишаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 хил. от 1 януари 2024 г.
    Лихвата за забавени плащания да бъде намалена от основен лихвен процент плюс 10 пункта: за гражданите на плюс 4 пункта, за бизнеса на плюс 8 пункта

Икономическите ескперти в управляващата коалиция са съгласни да бъде облагана и свръхпечалбата - на енергийните компании - като тепърва с енергиийния регулатор следва да се определи какво точно имат предвид. Съгласие има и за намаляване от 20 % до 9% на ДДС на електричеството, газа и парното.
В суров вид все още е и идеята при зареждане в бензиностанциите да има отстъпка в цената на горивото, като експертите в коалицията обсъждат срещу получаване на облекченията да се показва лична карта, както и да не може да се издава фактура.

"Очакването е бюджетът да има достатъчно резерви, за да бъде в помощ на всички", коментира Ганев

Той добави, че във фокуса на днешното обсъждане е била структурата на доклада, който съвместно БНБ и Министерство на финансите трябва да изготвят за оценка на въздействието от приемането на еврото. Докладът трябва да представи оценка за това и кой е най-оптималната дата това да се осъществи. Позовавайки се на информация от подуправитеря на БНБ Калин Христов, Гонев обяви, че докладът ще бъде готов в рамките на около 1-2 месеца.

"Стратегията за дата за приемане на еврото продължава да бъде 1 януари 2024 г, големият въпрос е ще можем ли да изпълняваме критериите към този момент. Това ще се реши около юни месец догодина", каза Ганев и допълни, че тогава ще е готова оценката на Европейската централна банка и Еврокомисията за готовността на страната ни за влизане в Еврозоната. По думите му най-рано през юни 2023 г. Европейският съвет ще може да се произнесе по въпроса дали България ще може да се присъедини към еврозоната през 2024 г., каза още Ганев.

Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет през миналата седмица, но отпадна в последния момент след остра реакция на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Дневник