Фондация "Уикимедия", която притежава електронната енциклопедия "Уикипедия", подаде жалба срещу решение на московски съд, нареждащ й да премахне информация, свързана с руската инвазия в Украйна, с аргумента, че хората имат право да знаят фактите от войната.

Московски съд глоби фондация "Уикимедия" с 5 милиона рубли (88 хил. долара) за отказа й да премахне информацията от рускоезични статии в "Уикипедия" за войната, включително "Руската инвазия в Украйна", "Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна" и "Клането в Буча", пише Ройтерс.

"Това решение предполага, че проверените с добри източници данни в "Уикипедия", които са несъвместими с източниците на руското правителство, представляват дезинформация", каза в изявление Стивън Лапорт, асоцииран главен юрисконсулт във фондация "Уикимедия".

"Уикипедия" е един от малкото останали основни рускоезични източници на информация за руснаците след репресиите срещу независимите медии в Москва и затварянето на редица социални канали, включително "Фейсбук".

Лапорт обясни, че се надява съдът "да преразгледа (решението) в полза на правото на всеки на достъп до знания и свободно изразяване".

Московският съд твърди, че спорните публикации представляват риск за обществения ред в Русия и че фондацията, която е със седалище в Сан Франциско, Калифорния, работи в Русия и трябва да се съобразява с руските закони.

Фондацията е преследвана по закон, приет след началото на войната, който предвижда изтриването на информация за руската армия, която не произлиза от руските държавни институции. Искът срещу "Уикипедия" е заведен от руския комуникационен регулатор "Роскомнадзор".

В жалбата в "Уикипедия", която е била подадена на 6 юни, но беше обявена в понеделник, се твърди, че премахването на информация е нарушение на правата на човека. В нея се казва, че Русия няма юрисдикция върху "Уикимедия", която е достъпна в световен мащаб на над 300 езика.

Съдържанието на статиите в "Уикипедия" се пише и редактира от доброволци.

Дневник