Наградите "Грами" за 2023 г. ще включват нови отличия, включително за най-добър саундтрак към видеоигра и автор на песен на годината, съобщиха от Академията за звукозапис.

В най-значителната промяна за годината наградата "Автор на песен на годината" няма да бъде отворена за изпълнители или продуценти, а ще се фокусира върху работещите автори на песни, които често не получават достатъчно признание за своя принос и от години лобират за подобна промяна в престижните музикални награди.

Изпълнителите ще могат да представят творбите си и в категориите за най-добро алтернативно музикално изпълнение, най-добро американско изпълнение и най-добър албум с художествена поезия - област, която вече ще бъде отделена от винаги ексцентричната категория за аудиокниги.

Звукозаписната академия ще връчва и специална награда за заслуги, избрана от специално създадена комисия, за най-добра песен за социална промяна, която има за цел да отличи песни, които "съдържат лирично съдържание, засягащо актуален социален проблем и насърчаващо разбирането, изграждането на мира и съпричастността".

Промените следват няколко години на преработване на категориите на "Грами", като Академията се опитва да потуши критиките, че изборът на награди не е всеобхватен и не отразява развитието на музикалната индустрия.

"Толкова сме развълнувани да почетем тези разнообразни общности от музикални творци чрез новоучредените награди и поправки и да продължим да култивираме среда, която вдъхновява промяна, напредък и сътрудничество", казва в изявление Харви Мейсън младши, главен изпълнителен директор на академията.

През 2020 г. базираната в Лос Анджелис институция направи редица промени в имената на категориите, включително промени спорната "urban contemporary" на "progressive R&B".

Този ход дойде на фона на нарастващата загриженост в музикалната индустрия, че "urban" е твърде общо, за да обхване жанрове като хип-хоп и R&B, които започна да описва, и омаловажава иновациите на чернокожите музиканти.

БГНЕС/Дарик