Доли Партън дарява един милион щатски долара за изследвания в областта на педиатричните инфекциозни заболявания на медицинския център на университета Вандербилд в Нашвил, щата Тенеси, съобщи Асошиейтед прес.

Дарението е поредното, направено от звездата на кънтри музиката през последните години. През април 2020 г. тя дари един милион долара за изследвания, свързани с ваксина срещу Ковид-19. Дарението й помогна на учените от университета Вандербилд да тестват лекарства, облекчаващи животозастрашаващите симптоми, свързани с инфекцията от новия коронавирус. Изследователите също така работят върху напълно нови терапии за лечение на Ковид-19 и за предотвратяване на инфекцията.

С новото дарение на Партън ще бъдат подкрепени текущи изследвания в медицинския център, като това как вирусите и бактериите причиняват инфекции, предотвратяване на устойчивостта към антибиотици, предотвратяване и лечение на инфекции, диагностициране и лечение на инфекции при деца, болни от рак и други.

"Досегашната подкрепа на Доли за изследванията в областта на инфекциозните болести и за педиатричната онкологична програма вече е спасила безброй животи", каза д-р Джеф Балзър, президент и изпълнителен директор на Медицинския център на университета Вандербилд и декан на училището по медицина на университета. "Този нов дар от нея ще укрепи защитата ни срещу бъдещи заплахи към безопасността в региона и на обществото като цяло".

Партън каза, че подкрепя работата на учените, защото обича децата.

"Нито едно дете не бива да страда", каза Партън в разпространено изявление. "Искам да дам своя принос, за да опитам и да опазя колкото се може повече деца здрави и в безопасност". / dir.bg