С голяма вероятност конкурсът за песен Евровизия ще бъде проведен в Обединеното кралство през 2023 г., след като организаторите на събитието прецениха, че Украйна не е в състояние да бъде домакин, както е по регламент.

Украйна спечели изданието тази година със "Стефания" на Калуш Оркестра, след като зрители от целия континент подкрепиха песента, за да покажат солидарност с нацията след руската инвазия.

Традицията повелява победителите от предходната година да бъдат домакини на следващото състезание, но организаторите на събитието обявиха, че "огромно съжаление" са стигнали до заключението, че няма да бъде възможно да се осигурят сигурността и оперативните гаранции, необходими за домакинството на конкурса в Украйна.

Те се обърнаха към обществената британска медия Би Би Си с предложение тя да стане домакин на състезанието следващата година, след като Обединеното кралство завърши на второ място с песента "Космическия човек" на Сам Райдър.

От Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който организира популярния конкурс, заявиха: "Конкурсът за песен на Евровизия е една от най-сложните телевизионни продукции в света, като хиляди хора работят и присъстват на събитието и са необходими 12 месеца време за подготовка."

В съобщението на организацията се казва, че продължително разследване е показало, че необходимите гаранции не могат да бъдат предоставени от украинската обществена телевизия и се изразява "тъга и разочарование", че конкурсът догодина не може да се проведе в Украйна.

Последният път, в който Евровизия се проведе във Великобритания, беше през 1998 г., след като предишната година Обединеното кралство спечели конкурса с песента "Love Shine a Light" на Katrina and the Waves. Домакинството на мащабното музикално състезание е логистично и финансово предизвикателство и може да бъде изпитание дори за Би Би Си, която в момента се бори със значителни финансови съкращения.

Дневник