В 12 часа и 13 минути днес настъпва астрономическото лято.

21 юни е денят на лятното слънцестоене и най-дългият за годината в северното полукълбо с обща продължителност 15:20 ч.

До края на юни времето в България ще е хубаво, между 3 и 5 юли се окачват температури до 40 градуса, а като цяло лятото ще бъде малко по-топло от нормалното, коментира в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Европейският център за средносрочни прогнози "дава" доста по-сухо време, с по-голямо засушаване, особено през август, като валежите за различните райони от Балканския полуостров, и в България, ще бъдат с около 15-20 процента по-малки от средните климатични норми", разяснява той.

"Вътре в самото лято, като сезон, ще има и малко гръмотевици, но високата атмосфера вече се затопля и няма да има такива крайни изяви на времето, като през май и юни. Гръмотевичните бури ще са по-слаби, ще има гръмотевици и валежи, но те ще бъдат значително по-малко в сравнение с юни и особено с май. Ще намалеят и градушките, които са най-чести през май и юни у нас.

Климатологът прогнозира, че и септември ще е подходящ месец за плаж по родното Черноморие, който по всички показатели, повече от 25 години, практически се доближава до летен месец.

Дневник