Германия задейства т.нар. алармена фаза на своя авариен план за наличието на природен газ в най-голямата европейска икономика. Това е отговор на спада на руските доставки, но без да се позволи - както е предвидено по принцип - на комуналните компании да прехвърлят растящите разходи за енергия върху крайните клиенти.

Мярката е най-новата ескалация в противопоставянето между Европа и Москва след руската инвазия в Украйна, която разкри зависимостта на ЕС от руските газови доставки и предизвика неистово търсене на алтернативни енергийни източници, коментира "Ройтерс".

Решението, обявено от министъра на икономиката на Германия, бележи рязка промяна, особено за толкова голямата икономика, която изгради силни енергийни връзки с Москва още от Студената война. Донякъде то е и изненадващо, тъй като ден по-рано авторитетен вестник съобщи, че тази крачка е предвидена за 8 юли.

Правителството може да активира втората фаза от триетапен план за извънредни ситуации, когато прецени, че има висок риск от дългосрочен недостиг на газ. Разрешението компаниите за комунални услуги да прехвърлят високите цени на индустрията и домакинствата има за цел по този начин да бъде намалено търсенето и потреблението и така да се ускори нормализирането на ситуацията без налагане на режим кой кога ще има достъп до газ.

По тази причина германските купувачи на газ и енергийните дружества настояваха за фаза 2, казаха източници от индустрията.

Изправена пред намаляващите газови потоци от основния доставчик Русия, Германия от края на март е във фаза 1 от своя план за извънредни ситуации, който включва по-стриктен мониторинг на ежедневните потоци и фокус върху запълването на съоръженията за съхранение на газ.

Преминаването към следващата фаза беше обект на спекулации, след като руският доставчик "Газпром" намали потоците през газопровода "Северен поток 1" до едва 40% от капацитета миналата седмица, като обвини за проблема забавеното поради санкции връщане от ремонт в Канада на оборудване за компресорна станция.

Във втория етап пазарът все още е в състояние да абсорбира липсващия обем без нужда от държавна намеса, която би се задействала в последния авариен етап.

Няколко европейски държави очертаха поредица от мерки, за да устоят на кризата с доставките, за да се справят с притесненията относно недостига на енергия през зимата и скока на инфлацията, който може да постави на изпитание решимостта на Европа да запази санкциите срещу Русия.

Това също така накара германците да обмислят стъпки като болезнени съкращения на производството си и да прибягват до замърсяващи форми на енергия, които преди се смятаха за немислими, за да се приспособят към перспективата напълно да спре руският газ.

Холандските фючърси за газови доставки в след един месец (европейският показател за цена на газа), се повишиха с 4% до 131.50 евро за мегават/час (MWh) в ранната сутрешна търговия.

Европейският съюз в сряда обвини Русия, че "действа с измама" за намаляването на газа и даде знак, че временно ще се обърне към ТЕЦ-ове на въглища, за да запълни недостига на енергия. Русия отрече спирането на доставките на газ да е било предумишлено.

Г-7 вероятно ще обсъди съдбата на блокираната от санкциите в Канада компресорна турбина на срещата си в неделя, каза за "Ройтерс" канадският министър на природните ресурси Джонатан Уилкинсън. "Сигурен съм, че темата ще се появи поне в кулоарите на Г-7", каза той с надежда, че ще се намери решение.

Дневник