Лидерът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството в оставка да внесе "още днес" за гласуване в пленарната зала френското предложение за преговорите със Северна Македония и актуализацията на бюджета.

"Аз благодаря на моя приятел Еманюел Макрон, че са направили един документ - "френското" предложение - на Европейската комисия, разбира се, на всички колеги. Един документ, който дава възможност да се стартират преговорите." Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг, предаван на живо в профила му в социалната мрежа "Фейсбук". Той информира, че изявлението му е след заседание на изпълнителната комисия и парламентарната група на партията, която за втори пореден ден бойкотира кворума в Народното събрание.

"Днес отново слушаме изявления на министър-председателя, че едва ли не това не може да се случи, обвинения кой страхлив, кой смел. Предполагам, че ние сме страхливите, той е смелият. Нека влязат в парламента, нека дадат предложението, нека успехът да е техен, нека ми стоят пред къщата да ме наричат предател", разясни Борисов.

Днес премиерът Кирил Петков от Брюксел критикува президента Румен Радев за позицията му за предложението на "френското" председателство. Той го призова да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, при това възможно най-бързо. "Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци", заяви Петков. Вчера ГЕРБ предложи проекторешение за одобрение на преговорната рамка със Скопие, а късно вечерта евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки и симпатизанти на партията се събраха пред дома на Борисов в Банкя да му искат сметка за това, като го нарекоха "предател".

"По темата Северна Македония ние вчера решихме да дадем зелена светлина. Очаквахме днес без игрички и хитрости това да влезе в пленарната зала, без да си играем на комисии и протакане", заяви Борисов. "Умолявам ви, вкарвайте го в зала и вие ще оберете овациите на Европейския съвет", призова Борисов правителството в оставка. "Аз да имах такава опозиция, щях да карам сигурно 50 години премиерство", добави.

"Този вот мина не заради ГЕРБ, ДПС или който и да било, а защото управленската коалиция се счупи, заради обвиненията й в корупция, в лъжи, в задкулисие и то брутални...", продължи Борисов.

Той коментира и актуализацията на бюджета като каза, че ГЕРБ има предложения как той да бъде подобрен. "Ние имаме много по-добри предложения, но ако не ги приемат... говорете и с другите партии и влезте", призова Борисов седящите до него членове на ГЕРБ.

Борисов поиска от управляващите да внесат две точки в пленарната зала - Северна Македония и приемането на бюджета. "Още утре ако ги внесат, съгласно парламентарните процедури, комисии... първо заседание, събота, неделя, понеделник, вторник... и приемете бюджета", обърна се Борисов към стоящите до него членове на ГЕРБ Кирил Ананиев и Десислава Атанасова. Те кимаха в знак на съгласие.

"Да не счупим и правителството на Северна Македония и да нанесем щета. Ако това се случи, вие г-н Петков, сте съюзникът на Путин на Балканите. Затова ви моля, наредете на своята партия да внесе, да е водеща, ние ще я подкрепим. Днес вие ще отидете с взето решение и всички ще ви аплодират:, обърна се той към премиера.

Дневник