Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, който е и селекционер на националния отбор на България днес получи почетен знак и благодарствено писмо от областния управител на Шумен Владимир Йолов.

Те бяха връчени на Иван Иванов за последния успех, който той и състезателите постигнаха на Европейското първенство в Албания, където завоюваха първото място в отборното класиране със спечелените общо 23 медала, от които 13 златни.

От своя страна Иван Иванов благодари за признанието и подари на областния управител второто издание на книгата „Българската спортна слава“.

След официалната част Иван Иванов обяви, че има намерение да се върне в родния Шумен и да работи за по-доброто развитие на спорта в града и конкретно в училищата. „От 11 години съм начело на националния отбор и всяко нещо си има край. Намерението ми е да се върна в Шумен и да работим за развитието на спорта сред децата и младежите, говорим за всички спортове, за които има място къде да се практикуват, включително и за вдигането на тежести“, каза Иван Иванов, но не се нае да закове точна дата за начинанието си.

Областният управител Владимир Йолов допълни, че в негово лице и на институцията, която ръководи Иван Иванов ще срещне изцяло подкрепа.

В предварителен разговор двамата са обсъдили идеята да се наблегне на повече спортни занимания в училищата. „Според инфраструктурата, което има дадено училище, в него ще може да се развива даден вид спорт. Целта е да се привлекат повече деца да спортуват още в ранна възраст и ако те покажат заложби да бъдат насочени след това към клуб, който развива съответния спорт. Ще разговаряме с директорите на училища. Оборудване и екипировка за съответния вид спорт, който ще развива училището ще бъдат осигурени от спонсори. Има такива хора, които искат да помагат“, обясни Владимир Йолов.

Областният управител съобщи, че още днес служител от администрацията ще бъде ангажиран с проблемите на спорта в общините, ще следи за проектите, по които може да се кандидатства и ще информира спортните клубове.

ШУМ.БГ