Министерството на финансите на Русия съобщи в четвъртък, че е изпълнило задълженията си по две деноминирани в долари еврооблигации "напълно", като е изпратило дължимите лихви в рубли към своя национален депозитар.

Направеното плащане в размер на 12.5 милиарда рубли (234.5 милиона долара) е по две облигации, чиито условия не позволяват плащания в рубли.

И двете облигации, деноминирани в долари, имат в условията си разпоредби, че плащанията могат да се извършват при определени обстоятелства в евро, лири стерлинги или швейцарски франкове. Те обаче не предвиждат плащания в рубли, валутата, използвана от Москва при последния превод. И двете имат 30-дневен гратисен период за плащания.

За да се предотврати неизпълнение, средствата като цяло трябва да бъдат изплатени в договорената валута в сметките на притежателите на облигации в рамките на предписания срок.

Последните парични преводи към Националния депозитар идват, след като президентът Владимир Путин подписа в сряда указ за установяване на временни процедури, насочени към изпълнение на задълженията по външния дълг на Русия.

Министерството заяви, че преминава към процедурата, установена с постановлението, като средствата ще бъдат изплащани в рубли на депозитара, а той ще ги превежда на облигационерите на етапи, в зависимост от размера на санкциите.

Инвеститорите, на които средствата не могат да бъдат прехвърлени поради санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна, ще трябва да отворят сметка в рубли в депозитара, за да си получат дължимото.

Не е сигурно дали чуждестранните инвеститори - много от които ще трябва да се справят със санкциите, наложени от собствените им правителства, ще имат желание или ще им бъде разрешено да открият такива сметки.
"Все още не е ясно дали агентът по плащане на руските облигации работи за правителството или за кредиторите", каза експертът по преструктуриране на дълг Миту Гулати пред Ройтерс.

Руският депозитар беше определен за агент по плащанията, след като най-големите американски инвестиционни банки се отказаха да обслужват руския дълг, за да не нарушат санкциите.


Финансовото министерство в Москва съобщи, че чуждестранните собственици на обликагациите ще трябва да предоставят отказ от бъдещи искове за плащане, извършено по новата схема.

Русия е на ръба на фалит, откакто Министерството на финансите на САЩ реши през май да не удължава ключов лиценз, който позволяваше на Москва да продължи да плаща на притежателите на облигации въпреки санкциите.

В понеделник изтича 30-дневният гратисен период за лихвени плащания на стойност 71.25 милиона долара и 26.5 милиона евро, които трябваше да бъдат дължими на 27 май. Все още не е ясно дали парите са стигнали до сметките на притежателите на обликации, които Русия преведе две седмици предсрочно, за да изпревари решението на Министерството на финансите на САЩ за прекратяване на лицензията.

Дневник