Българската писателка Здравка Евтимова стана носител на годишната награда за проза "Михай Еминеску" 2022 в Румъния, съобщи БТА.

Престижното литературно отличие ѝ бе присъдено по време на ежегодния Международен фестивал за поезия в румънския град Крайова, в който се включиха представители на повече от 10 държави. Награди бяха връчени в различни направления - поезия, точни науки, проза, художествен превод.

Здравка Евтимова получи медал "Михай Еминеску" и диплом "за креативно използване на езика и въздействаща експресивност при разработка на естетически теми и идеи". Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския поет.

Евтимова е един от най-превежданите и оценени български писатели в чужбина, а всяка нейна нова книга е културно събитие у нас. Нейни романи и разкази са преведени в повече от 30 държави. Тя е и секретар на българския ПЕН клуб. Родена е в Перник, завършила е английска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ.

В България има публикувани десетки разкази в сборниците: "Разкази срещу тъга", "Разкази от сол", "Разкази за приятели", "Сълза за десет цента", "Кърт от къртица"", "Пернишки разкази" и др. Активно участва със свои разкази в периодиката. Публикува в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по Би Би Си, Лондон.

Автор е на романите "В студената ти сянка, лейди", "На две крачки от мен", "Линди", "За теб, за мен", "Четвъртък", "Арката", "В гръб", "Една и съща река", "Зелените очи на вятъра", като "Четвъртък" беше избран от словенската "Фондация за славянски култури" като един от 100-те романа, писани от славянски автори след падането на Берлинската стена.

А най-новият ѝ роман "Резерват за хора и вълци" (ИК Жанет 45) излезе в края на май тази година. В интервю пред "Дневник" по повод новата книга тогава тя заяви:

"Искреността напоследък се превръща в нещо изключително рядко. Както са редки скъпоценните камъни, както е рядка златната жила. Затова нека има различия."

А в словото си по време на церемонията по връчването на наградата "Михай Еминеску" Здравка Евтимова сподели: "Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора."

През годините Евтимова е отличена с множество български и чужди награди, сред които: за дебютна книга, "Чудомир", за съвременен роман на фонд "Развитие" за "В студената ти сянка, лейди", за разказ на германската фондация Lege Artis Verein , за проза на английското списание The Text за разказите "Малката гара" и "Възбудата от снощи", на английското издателство Skrev Press за сборника с разкази Bitter Sky, "Генчо Стоев" за серия разкази от балкански писатели на изд. "Балкани", "Блага Димитрова" и др.

Здравка Евтимова е отличена и с наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. в допитване по БНТ е посочена за любим български автор.

Дневник