Преди 25 години основателят на английското издателство "Блумсбъри Пъблишинг" Найджъл Нютън носи вкъщи ръкопис на "Хари Потър и философският камък" от Джоан Роулинг, тогава никому неизвестна писателка, и го дава на дъщеря си Алис да го прочете.

Момичето изчита страниците на един дъх и казва на баща си: "Татко, тази книга е по-добра от всичко, което си ми показвал."

Четвърт век по-късно "Хари Потър" е един от най-продаваните романи на всички времена, завладял сърцата и въображението на децата по целия свят. А тази неделя (26 юни) се навършват точно 25 години от публикуването на първата книга на Роулинг за магическия свят на вещиците и магьосниците, спасен в крайна сметка от няколко приятели деца.

Сега е трудно да се повярва, че Роулинг е била отхвърлена от няколко издателя, докато "Блумсбъри" не са се съгласили да издадат книгата ѝ с аванс от 2500 паунда (2915 евро). А само няколко години след това историята ѝ се превърна в огромен хит по целия свят, повличайки след себе си цяла серия от книги и огромен филмов франчайз.

Образът на Хари пред "Хогуортс експрес" - влакът, който го отвежда до прочутото магическо училище, е една от най-разпознаваемите корици на книги в детската литература. Тя е дело на илюстратора Томас Тейлър в първата му работна поръчка в живота. Тейлър, тогава на 23 години и работещ в детска книжарница, кандидатствал с портфолио, изобразяващо дракони в "Блумсбъри".

"Няколко дни по-късно звънна телефонът и Бари Кънингам от "Блумсбъри" ме попита дали бих искал да направя корицата на нова книга от нов автор, за когото никой не е чувал", разказва Тейлър. "Аз бях доста развълнуван, така че казах "да". И разбира се, нямах представа какво ще стане след това."

А това, което в крайна сметка стана, е че хиляди деца по целия свят чакаха с часове пред книжарниците за последните части от приключенията на Хари, които завършиха с "Хари Потър и даровете на смъртта" от 2007 г. И едно цяло поколение израсна с приключенията в Хогуортс.

Дневник