Музеят на изящните изкуства в Бостън, който държи най-голямата колекция от творби на френски импресионисти извън Франция, ще използва приходите от продажби на около 2000 NFT, за да реставрира две картини на Едгар Дега, съобщи The Art Newspaper.

Музеят в Бостън е поредният, който превръща в NFT произведения от колекцията си, като по този начин 23 произведения на Мане, Дега, Моне, Писаро и др. ще бъдат превърнати в цифрови символи.

NFT (съкратено от non-fungible token) означава буквално "незаменяем токен", базиран на блокчейн мрежата на етериум. Разликата между криптовалутата и самото NFT е, че то съдържа повече информация от нея и поради това функционира по-различно. Всеки NFT е уникален и никой не може да го репликира, за разлика от валути, ценни метали и дори криптовалути като биткойн, които са заменяеми. Продажбите на NFT могат да се осъществяват в криптовалута или в реални пари.

Приходите от продажбите на около 2000-те дигитални издания, които ще бъдат пуснати за широката публика в Деня на Бастилията (14 юли), ще помогнат за финансирането на консервацията на двете картини на Дега в колекцията на музея - "Едмондо и Тереза Морбили" (ок. 1865 г.) и "Бащата на Дега слуша как Лоренцо Пейгънс свири на китара" (1869-1872 г.).

Сътрудничеството на музея с френската платформа "Колекция" (La Collection), която досега е правила проекти за NFT с Британския музей, музеят "Леополд" и др., ще има и физическо измерение. На 29 юли в галерия в град Живерни в Нормандия се открива изложба на NFT. По време на шоуто екраните в галерията ще позволят на посетителите да разгледат в детайли произведения като "Двойката с лодка" на Реноар, "Танцьорите на Дега почиват" и "Двама мъже, обръщащи почвата" от Жан-Франсоа Милет.

Дневник