Илон Мъск заяви, че помага в борбата с намаляването на раждаемостта, след като стана ясно но, че миналата година е станал баща на близнаци от изпълнителен директор на една от своите компании.

"Правя всичко възможно, за да помогна на кризата с недостатъчното население", написа в Туитър милиардерът и технологичен предприемач, който е баща на 10 деца.

"Сриващата се раждаемост е най-голямата опасност, пред която е изправена цивилизацията", добави Мъск.

Той публикува още един туит, който гласи: "Надявам се да имате големи семейства и поздравления за тези, които вече имат!"

Коментарите се появиха ден след като онлайн изданието Insider съобщи, че Мъск има близнаци от 36-годишната канадка Шивон Зилис, изпълнителен директор в Neuralink, компанията на Мъск, която произвежда мозъчни импланти.

Тя е работила и в други компании на Мъск, включително OpenAI и производителя на електрически автомобили Tesla, твърди Insider.

През април Зилис и Мъск са подали молба в тексаски съд децата да "носят фамилията на баща си и да съдържат фамилията на майка си като част от второто си име", съобщи Insider, позовавайки се на съдебни документи, получени от изданието.

Молбата им е била удовлетворена през май, твърди сайтът.

Бебетата, които според Insider са родени през ноември, са се появили на бял свят само няколко седмици преди 51-годишният Мъск и музикалната изпълнителка Граймс да се сдобият с второ дете чрез сурогатна майка.

Те кръстиха детето Екса Дарк Сидерел Мъск - въпреки че родителите ще я наричат предимно И.

Общо шефът на Tesla и SpaceX е станал баща на 10 деца, едно от които е починало скоро след раждането.

През май Мъск публикува в Туитър графика от Уолстрийт Джърнъл, която показва, че средният брой деца, които една жена в САЩ има през живота си, е намалял от над 3,5 през 1960 г. до малко над 1,5 през 2021 г.

Той отбеляза, че това е под нивото от 2,1, което е необходимо на едно поколение, за да се самозамени. "Раждаемостта в САЩ е под мин. устойчиви нива от ~50-те години", написа Мъск. /БГНЕС, АФП