Испански палеонтолози обявиха, че са открили вкаменелост от лице на хоминид, чиято възраст вероятно е около 1,4 милиона години, предаде Франс прес.

Ако първоначалните резултати се потвърдят от предстоящи изследвания и анализи, това ще бъде най-старото човешко същество, откривано на територията на Европа, пише БТА.

Останките са намерени на 30 юни край Атапуерка, провинция Бургос. Палеонтолозите работят в района от 1978 г., обявиха от фондацията, която управлява археологическия обект.

Находката е с дължина около десет сантиметра и съответства на "фрагмент от лице на човешко същество, чиято възраст се оценява на около 1,4 милиона години", се казва в прессъобщение, разпространено от фондацията.

"Естествено, ще е необходимо да бъде направена датировка", за да се "завърши" тази първоначална оценка, обясни на пресконференция Хосе Мария Бермудес де Кастро, който е сред отговарящите за обекта Атапуерка.

На същото място през 2007 г. е открита челюстна кост, датираща от около 1,2 милиона години и смятана досега за най-стария фосил на хоминид в Европа.

Частта от лице е намерена в слой земя, разположен два метра под този, където се е появила челюстната кост през 2007 г. Според Бермудес де Кастро новата находка е "логично и разумно да се смята, че е по-стара".

Датирането, което ще бъде направено в Националния център за изследване на човешката еволюция в Бургос, ще отнеме между 6 и 8 месеца, обясни специалистът.

Анализът би могъл да направи възможно да се идентифицира и човешкия вид, към който принадлежи хоминида, както и да се разбере повече за еволюцията му.

Археологическият обект Атапуерка е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 2000 г./ dir.bg