Джузепе Патерно, който е на 98 години, отново стана най-възрастният абсолвент в Италия. Този път той добави магистърска степен по история и философия от университета в Палермо към бакалавърската степен по същите предмети, която получи там преди две години.

Той получи последната диплома отново с най-добри оценки, съобщи гордото му семейство във "Фейсбук". Дипломната му работа е на тема "Лок, Киркегор, Хайдегер е техните възгледи за християнството".

Той няма планове да се спира и иска да напише роман, доверявайки се на пишещата си машина. Заглавието е "Историята на момчетата от улица "Папирето", 100-годишното пътуване на Палермо".

Роден през 1923 г., Патерно израства в бедно семейство в Сицилия и въпреки любовта си към книгите и ученето, не успява да влезе в университет като млад.

Вместо това той служи във флота по време на Втората световна война от 20-годишна възраст и става железничар.

Когато получи на 96 дипломата си и традиционния лавров венец, присъждан на италианските студенти, когато завършат, го аплодираха семейството, учителите и състудентите си, повече от 70 години по-млади от него.

"Аз съм нормален човек, като много други", каза той, попитан през 2020 г. какво е чувството да завършваш толкова късно. "По отношение на възрастта надминах всички останали, но не го направих заради това."

"Казах си: "Това е, сега или никога". И така през 2017 г. реших да се запиша", каза той пред "Ройтерс" в апартамента си в Палермо, който днес рядко напуска поради слабостта си. "Разбрах, че е малко късно да получа тригодишна диплома, но си казах "да видим дали ще мога да го направя".

В общество, съсредоточено върху възстановяването след войната, работата и семейството са приоритети, но Патерно иска да учи и завършва гимназия на 31-годишна възраст, винаги таейки желание да стигне по-далеч.

    Знанието е като куфар, който нося със себе си, то е съкровище.

Като студент той пише есетата си върху преносима пишеща машина, която майка му му подарява, когато се пенсионира от железниците през 1984 г. Той избягва Google в полза на печатни книги и не се изкушава от нощните студентски партита на състудентите му на 20-ина години.

Патерно призна, че изпитва малко безпокойство от видео разговорите, които замениха преподаването в класната стая по време на блокирането заради коронавируса, но каза, че не се е отчаял от самата болест, както и от всичко останало, през което е преминал след войната.

"Всичко това ни укрепи, всички от моята група връстници, всички онези, които все още са живи", каза той. "Наистина не ни уплаши толкова много.

Дневник