Бивша мексиканска кралица на красотата и нейният съучастник бяха арестувани в Хърватия за кражба на вино на стойност 1.7 милиона долара след деветмесечно преследване из Европа, съобщи Ройтерс в сряда.

Виното е било откраднато от изба в испанския град Касерес през октомври. 45-те бутилки са били от редки вина, включително една бутилка от ХIХ век, която е оценена на 310 хил. евро. Общата стойност на кражбата е 1.65 млн. евро, съобщи испанската полиция.

Тя била изключително добре планирана и е била извършена от избата на известния хотел "Ел Атрио", чийто ресторант има една звезда "Мишлен". Ресторантът е прочут с колекцията си стари вина.

"Бони и Клайд"

Полицейските следователи смятат, че жената, 29-годишна мексиканка, която според испанския всекидневник "Ел Паис" е участвала в конкурси за красота в родината си, поръчала румсървис от ресторанта, след като кухнята му е затворила. Докато сервитьорите се суетяли да изпълнят поръчката, нейният 47-годишен съучастник се шмугнал до изба, отворил я с ключ, който бил откраднал по време на предишно посещение, и напълнил три раници с бутилките. След това той се върнал в стаята и увил бутилките в кърпи, за да не се счупят. Испанската полиция казва за него само, че е от румънско-нидерландски произход.

На следващия ден камерата за видеонаблюдение на хотела заснела двойката, която използвала фалшиви швейцарски документи за самоличност, напускайки в 5.30 ч сутринта.

Двамата заподозрени са посещавали "Ел Атрио" три пъти преди обира, се казва в изявлението на полицията, и като много клиенти, са получили обиколка на винарската изба.

Сред откраднатите вина е бутилка френско бордо Chateau d'Yquem от 1806 г., която има "неизчислима" стойност, каза сомелиер Хосе Поло, съсобственик на "Ел Атрио".
"Тази бутилка беше част от моята лична история, почти част от мен, от историята на "Атрио", но също и на Касерес, на неговите граждани, на любителите на виното по целия свят", споделя Поло в писмо до местните медии, цитирано от "Ел Паис".


След като няколко дни по-късно двойката е напуснала Испания, тя е била преследвана месеци наред из цяла Европа, преди да бъде идентифицирана от хърватски граничари при влизането й от Черна гора, съобщи полицията.

Испанската полиция е работи с колеги от Нидерландия, Хърватия и Румъния, както и с "Интерпол" по операцията.

Откраднатото вино не е намерено и разследването продължава.

Дневник