Захари Карабашлиев е новият писател драматург на Народен театър "Иван Вазов", съобщиха от издателство "Сиела", на което той е главен редактор от 2014 г. Насам. Авторът на "18% сиво", "Хавра", "Опашката" и др. ще съвместява двата поста.

Карабашлиев от години е свързан с театъра, като неговите пиеси - "Откат", "Неделя вечер", "Лисабон", "Опашката" и други - са поставяни на български и чужди сцени. "Опашката" с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и "Аскеер" за най-добра постановка в началото на 2022 г.

През септември 2022 г. в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен предстои премиера на друг негов текст - "Талант" с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

"Чест и радост е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен театър "Иван Вазов". Позицията ми е творческа, свързана е със създаване, адаптация и/или развитие на драматургични текстове", каза Карабашлиев. Той допълва, че поканата е дошла от новия директор на театъра Васил Василев.

Карабашлиев посочва, че ще работи в кабинета и на бюрото на поета Николай Лилиев, който е бил дългогодишен драматург на Народния театър.

Дневник