Служители от Ню Йорк върнаха на Италия откраднати антики на стойност близо 14 млн. долара, включително десетки артефакти, иззети от американския милиардер Майкъл Стейнхард.

Повече от една трета от 142-те предмета, върнати на церемония в сряда, преди това са принадлежали на бившия мениджър на хедж фонд, който някога е бил сред най-изтъкнатите колекционери на древно изкуство в света, според прокуратурата в Манхатън.

Сред репатрираните артефакти е фреска на 2000 години, изобразяваща млад Херкулес, който души змия. Стойността ѝ се оценява на 1 милион долара и е открадната през 1995 г. от археологически обект в близост до Везувий в Италия.

По-късно същата година Стайнхард закупува произведението, без да види доказателства за историята на собствеността му, твърдят разследващите. Сред върнатите предмети са още 47 предмета от колекцията му.

В изявление генералният консул на Италия в Ню Йорк Фабрицио Ди Микеле заяви, че реституцията е "много важна за нашата страна".

Съобщението е следствие от продължило години разследване на Щайнхард, който избегна обвиненията, след като предаде 180 артефакта на стойност около 70 млн. долара и се съгласи на "безпрецедентна" доживотна забрана за придобиване на антики.

През последните месеци предмети от колекцията му - от статуи и скулптури до златни маски, чаши и церемониални съдове - бяха върнати на държави, включително Ирак, Израел и Турция.

Сред тях е и мраморна статуя на забулена женска глава на стойност 1,2 млн. долара, която беше репатрирана в Либия през януари. Междувременно на България беше върнат шлем, за който се смята, че е принадлежал на бащата на Александър Велики - Филип Македонски. През февруари 47 предмета от колекцията на Стейнхард бяха върнати на Гърция, включително рядка статуя, оценена на 14 млн. долара.

В хода на разследването бяха разгледани повече от 1000 антики, свързани със Стейнхард поне от 1987 г. насам. Властите установиха, че той е притежавал заграбени артефакти, които са били изнесени контрабандно от 11 държави от 12 престъпни мрежи.

След приключването на разследването през декември тогавашният окръжен прокурор на Манхатън Сай Ванс младши заяви, че Щайнхард е "проявил хищен апетит към заграбени артефакти, без да се интересува от законността на действията си, от легитимността на експонатите, които е купувал и продавал, или от тежките културни щети, които е нанесъл по света".

В изявление, предоставено тогава на CNN, адвокатите на Стейнхард - Андрю Дж. Левандер и Теодор В. Уелс младши - заявиха, че клиентът им е доволен, че разследването е приключило без обвинения "и че предметите, взети неправомерно от други лица, ще бъдат върнати в родните им страни".

Те твърдят, че "много" от дилърите, от които Стайнхард е купил откраднати артефакти, са "направили конкретни изявления относно законното право на собственост на дилърите върху предметите и техния предполагаем произход", като добавят: "Доколкото тези твърдения са били неверни, г-н Щайнхард си запазва правото да търси обезщетение от съответните търговци."

От останалите 94 предмета, върнати в Италия в сряда, 60 са били възстановени от Royal-Athena Galleries - вече несъществуваща нюйоркска галерия, основана от покойния търговец на антики и експерт по фалшификациите Джером М. Айзенберг. Окръжната прокуратура не предполага никакви нарушения от страна на Айзенберг или Royal-Athena Galleries, на които благодари за "помощта и сътрудничеството" в разследването.

Останалите 34 предмета са свързани с "други текущи разследвания". /БГНЕС