За пръв път астрономи могат да засекат и наблюдават сблъсък на неутронни звезди чрез нов телескоп, изграден във Великобритания с помощта на два университета.

Пробивът, за който разказва Би Би Си, е важен за човешкото разбиране за Вселената.

Телескопът Gravitational Wave Optical Transiet Observer (GOTO), разположен на планински връх край испанския остров Ла Палма (Канарските острови), ще издирва тези сблъсъци, светлината от които е видима за не повече от две нощи. По случайност учените наблюдаваха това явление през 2017 г.

Смята се, че неутронните звезди - "мъртви слънца", които се сриват под тежестта си, образуват при срещите си тежките елементи, формирали звездите и планетите като Земята преди милиарди години. Те са десетки пъти по-тежки от звездата на Слънчевата система: материя от тях, побираща се в чаена лъжичка, тежи четири милиарда тона.

От години учени смятат, че сблъсъкът на такива звезди може да е обяснение за произхода на елементи като златото.

Сблъсъкът (и сливането) им създават и мощна ударна вълна, която отеква през Вселената и това разклаща всичко в нея - дори, неусетно за човека, атомите, от които е изграден. Тази вълна, известна като гравитационна, е описана от Айнщайн като хипотеза още в теорията на относителността преди над век.

Търсене сред сто милиона звезди

Когато Земята засече гравитационната вълна, телескопът започва да търси, снима небето и премахва по дигитален път видимите звезди, планети и галактики, видими предходната нощ: след премахването им всяка светлинна точица може да идва тъкмо от този сблъсък.

Звучи лесно да се открие толкова ярко събитие, но може да се наложи да се "пресеят" сто милиона звезди заради един обект и това да стане бързо, защото той ще изчезне след два дни. Досега търсенето отнемаше повече време, но за целенасоченото търсена на сблъсъците ще трябва да става по-бързо, с помощта на специален софтуер.

Когато целта е намерена, по-големи и мощни телескопи се заемат с наблюдението - по-подробно, на различни дължини на вълните.

Дневник