Европейски изследователи разкриха, че богатата на калий храна може да предпази жените от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания, съобщава „Geo News“.

Храните с високо съдържание на калий включват сьомга, банани и авокадо, които също така могат да намалят негативното въздействие на солта.

"Добре известно е, че високата консумация на сол се свързва с повишено кръвно налягане и повишен риск от инфаркт и инсулт", казва авторът на изследването професор Лифърт Фогт от медицинските центрове на Амстердамския университет, Нидерландия, в съобщение за медиите.

"Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато храната ни включва преработени храни. Калият помага на организма да отделя повече натрий с урината. В нашето проучване калият в храната е свързан с най-големите ползи за здравето при жените."

За целите на проучването в Норфолк, Обединеното кралство, между 1993 и 1997 г. са набрани 24 963 доброволци на възраст от 40 до 70 години. Участниците са анкетирани за начина им на живот, изследователите измерват кръвното им налягане и вземат проба от урината, за да изследват приема на натрий и калий. Въпреки че в проучването са участвали както мъже, така и жени, изследователите са установили, че с увеличаването на консумацията на калий при жените кръвното налягане намалява. Това обаче е било доказано само при жените с висок прием на натрий.

"Резултатите показват, че калият помага за запазване на здравето на сърцето, но че жените имат по-голяма полза от мъжете", казва професор Фогт. "Връзката между калия и сърдечно-съдовите събития беше една и съща независимо от приема на сол, което предполага, че калият има и други начини за защита на сърцето освен увеличаването на отделянето на натрий."

При проследяването почти 20 години по-късно 55% от участниците са били в болница или са починали поради сърдечно-съдово заболяване. При анализа изследователите установяват, че при хората с най-висок прием на калий сред участниците рискът от сърдечно-съдово заболяване е бил с 13% по-нисък в сравнение с тези с по-нисък прием.

"Нашите открития показват, че здравословната за сърцето храна надхвърля ограничаването на солта и повишава съдържанието на калий", казва професор Фогт.

"Хранителните компании могат да помогнат, като заменят стандартната сол на основата на натрий с алтернативна калиева сол в преработените храни. Освен това всички трябва да даваме предимство на пресните, непреработени храни, тъй като те са богати на калий и бедни на сол."

Изследването е публикувано в списание „European Heart Journal“. 

Дарик