Северноамериканските пеперуди Монарх, които изминават хиляди километри всяка година, влязоха в Червената книга на застрашените видове на Световния съюз за опазване на природата заради климатичните промени и разрушаването на хабитата им, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.

Популацията, известна с миграцията си от Мексико и Калифорния към местата, където се възпроизвежда в САЩ и Канада, е намаляла с 22 процента до 72 процента за десетилетие, в зависимост от метода на преброяване.

Ник Хадад, биолог от университета на Мичиган, мисли, че популацията, която той наблюдава в източните американски щати е намаляла с 85-95 процента от 90-те години на миналия век.

Пеперудите Монарх са с най-дългата миграция сред насекомите. След като зимуват в Централно Мексико, тръгват на север, като по пътя създават няколко поколения. Пеперудите, които стигнат до Канада в края на лятото, тръгват обратно към Мексико.

Малка група зимува по крайбрежието на Калифорния и след това през пролетта и лятото се разпръсва в няколко щата. Тази популация намалява още по-рязко.

Дир.бг