Lulo Rose - така се нарича изключително рядък розов диамант, тежащ 34 грама, за който компанията, в която е добит, твърди, че е най-големият откриван през последните 300 години. Той е кръстен на името на мината в Ангола, където е открит.

Със своите 170 карата диамантът застава след 185-каратовия Daria-i-Noor, който е открит в Индия, изрязан от още по-голям скъпоценен камък и сега е сред бижутата на иранската корона.

Lulo Rose е диамант тип 2a, което означава, че има малко или никакви примеси.

Това е петият по големина диамант, извлечен от мината Луло - съвместно предприятие между австралийската Lucapa Diamond Company и правителството на Ангола, съобщи Би Би Си.

Подобни диаманти са били купувани за десетки милиони долари в миналото, като един - известен като Pink Star - беше продаден на търг в Хонконг за 71.2 милиона долара през 2017 г. На този етап е невъзможно да се гадае колко ще бъде цената на Lulo Rose, докато не бъде обработен, каза Джоана Харди, независим специалист по фини бижута.

Розовите диаманти са изключително редки, като същите физически качества, заради които се срещат толкова рядко, ги правят и много здрави и не са лесни за обработка в конкретни форми.

Lulo Rose ще бъде продаден чрез международен търг от анголската държавна компания за маркетинг на диаманти Sodiam. Но Харди каза, че е малко вероятно камъкът да се появи публично - или дори да бъде изнесен на търг - тъй като търговците на дребно имат клиенти, които чакат да се сдобият с такава рядка находка.

"Само един от 10 000 диаманта е оцветен в розово. Така че със сигурност разглеждате нещо много рядко, когато откриете много голям розов диамант", каза главният изпълнителен директор на Lucapa, Стивън Уедърол.

Около 400 служители са заети в мината Луло, която вече е произвела двата най-големи диаманта, намирани някога в Ангола, включително 404-каратов чист диамант.

Дневник