Испански прокурор иска присъда от осем години затвор за колумбийската суперзвезда Шакира по дело за данъчни измами на стойност 14.5 милиона евро, показва документ на прокуратурата в петък.

Певицата, продала повече от 80 милиона записи по целия свят с хитове като Hips Don't Lie, по-рано тази седмица отхвърли предложението от прокуратурата за споразумение за приключване на случая.

Тя е обвинена в неплащане на данъци между 2012 и 2014 г., период, в който Шакира твърди, че не е живяла в Испания, припомня "Ройтерс".

Документ на прокурора, видян от агенцията, твърди, че Шакира фактически е пребивавала достатъчно често и продължително в Испания между 2012 и 2014 г. и през май 2012 г. е купила къща в Барселона, която е станала семеен дом за нея, нейния партньор и техния син, роден в Испания през 2013 г.

Обвинението иска присъда осем години затвор и глоба над 23 милиона евро (23.5 милиона долара), ако тя бъде призната за виновна. Все още не е определена дата за съдебен процес.

Помолен за коментар, представителите на Шакира се позоваха на предишно изявление, изпратено в сряда, в което се казва, че тя "е напълно уверена в своята невинност" и че смята случая за "пълно нарушение на нейните права".

Условията на споменатото предложение за споразумение не са оповестени.

45-годишната певица - наричана кралицата на латино попа - каза, че първоначално е платила 17.2 милиона евро, които испанската данъчна служба каза, че дължи, и твърди, че няма неплатен дълг към данъчните власти.

Последното развитие на данъчния казус идва месец след като Шакира и нейният съпруг, защитникът на "Барселона" Жерар Пике, обявиха, че се разделят. Шакира и 35-годишният Пике са заедно от 2011 г. и имат двама синове.

Дневник