Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА надникна в хаоса на галактиката Колелото, разкривайки нови подробности за формирането на звезди и централната черна дупка на галактиката. Тя се е образувала в резултат на високоскоростен сблъсък, настъпил преди около 400 милиона години.

Мощният инфрачервен поглед на Уеб създаде това детайлно изображение на Колелото на количката и две по-малки придружаващи галактики на фона на много други галактики. Това изображение предоставя нов поглед върху това как галактиката Колелото на колите се е променила в продължение на милиарди години.

Галактиката Колело на количката, разположена на около 500 милиона светлинни години в съзвездието Скулптор, е рядка гледка. Появата му, подобно на колелото на каруца, е резултат от интензивно събитие - високоскоростен сблъсък между голяма спирална галактика и по-малка галактика, която не се вижда на това изображение.

Сблъсъците с галактически размери причиняват каскада от различни, по-малки събития между участващите галактики; тази галактика не е изключение. Сблъсъкът засегна най-вече формата и структурата й. Тя има два пръстена - ярък вътрешен пръстен и заобикалящ, цветен пръстен. Тези два пръстена се разширяват навън от центъра на сблъсъка, като вълни в езеро, след като в него е хвърлен камък. Поради тези отличителни характеристики астрономите наричат това "пръстенова галактика", структура, която е по-рядко срещана от спиралните галактики като нашия Млечен път.

Дневник