„Ролинг стоунс” приключиха в сряда турнето си по случай 60-та годишнина от основаването си с емоционална почит към покойния барабанист Чарли Уотс.

Турнето „Sixty“ включваше 14 концерта из целия континент и последва турнето „No Filter“ на групата, което започна през 2017 г., но бе отложено в Северна Америка поради пандемията. Те приключиха това турне в края на миналата година въпреки смъртта на 80-годишния Уотс.

Концертът в сряда беше 118-то участие на групата в Германия, каза фронтменът Мик Джагър на публиката в Waldbuhne, открит амфитеатър в гора западно от германската столица. Групата посвети последното си изпълнение на Уотс, като 79-годишният Джагър каза на 22 000 фенове, че групата е изпила няколко чаши шнапс предната вечер в чест на Уотс.

В продължение на повече от два часа без прекъсване Стоунс нанизаха най-известните си хитове и по-нови творби, докато редовно участваха в тълпата, включително във версия на „Midnight Rambler“, която продължи близо 10 минути. Не е изненадващо, че класиките "Start Me Up", "Paint it Black", "Jumpin' Jack Flash" и кулминационната "(I Can't Get No) Satisfaction" наистина подпалиха публиката.

„Лудост е на какво все още са способни и енергията, която излъчват на тяхната възраст“, ентусиазиран бе посетителят на концерта Филип Георги, 46, пред AFP след шоуто заедно с баща си Гюнтер, който е „на същата възраст като Мик“. „Преди 30 години той ме покани на концерта им в Мюнхен, а днес съм аз“, добави той.

Освен че празнуват своята 60-годишнина, Стоунс отбелязват и 50 години от издаването на един от най-емблематичните им албуми, "Exile on Main St". Джагър и китаристът Кийт Ричардс, на 78, са приятели от детството, които са загубили контакт до случайна среща като тийнейджъри на гара Дартфорд, югоизточно от Лондон. Те ще продължат да формират, заедно с Уотс и китариста Рон Ууд ,75, това, което ще стане една от най-известните рок групи в света. Те направиха първото си турне в Обединеното кралство през 1963 г. и издадоха повече от 50 албума, както студийни, така и на живо, с милиони продадени копия. /БГНЕС, АФП