Снимка на чанта от крокодилска кожа, изложена като експонат в отдела за влечуги на Лондонския зоопарк, стана изключително популярна в социалните мрежи и предизвика голям брой реакции, съобщи Би Би Си. Изделието е направено от кожата на застрашения от изчезване сиамски крокодил.

Чантата е била иззета от гранични служители на летище в Лондон през 2018 г. и предадена на зоологическата градина, за да привлече публично внимание към щетите върху животинското многообразие, което незаконната търговия с диви животни оказва по целия свят.

В зоологическата градина в британската столица няма живи сиамски крокодили - и това е разбираемо, като се има предвид, че в света са останали само между 500 и 1000 индивида, поради загубата на местообитание и лов, заради ценната им кожа.

Въпреки че чантата е поставена в експозицията на парка отдавна, туитът, качен от посетител, наново предизвика интерес към оригиналната, макар и леко зловеща идея на управата на Лондонската зоологическа градина.

"Имаме фантастични животни тук, но именно чантата привлече вниманието на хората", каза кураторът на влечугите и земноводните д-р Бен Тапли пред Би Би Си. "Искаме да образоваме нашите посетители за този проблем и да създадем тема за разговор. Всичко, което хвърля светлина върху незаконната търговия, си заслужава усилията."

Естественото местообитание на сиамските крокодили са бавно течащите реки в Югоизточна Азия и Индонезия. Но популацията им беше силно засегната от търговията на крокодилска кожа от средата до края на ХХ век, а впоследствие и от ускоряващата се промяна на околната среда.

Лондонският зоопарк работи с правителства и общности по целия свят, за да защити дивата природа, да подпомогне правоприлагането, насочено срещу мрежите за трафик на животни и да намали търсенето на застрашени видове за търговска цел.

Дневник