Служебното правителство е освободило Румен Спецов от ръководния пост в Националната агенция за приходите (НАП). Причината - неизпълнение на задълженията, съобщиха от правителствената информационна служба.

Уточнява се, че от началото на годината Спецов е подавал разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на март 2022 г. се е подавала информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените в държавния бюджет данъчни приходи. След приемането на актуализацията на бюджета и независимо от промените е била подадена информация за очаквано преизпълнение.

От правителството допълват, че отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създавало риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това съществувал и допълнителен риск, който не се отчитал в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП били в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, отбелязват още от правителството.

На запитване от "Дневник" към Министерския съвет за кое държавно държавно дружество става въпрос, бяхме препратени за отговор към Министерството на финансите, откъдето отбелязаха, че не можели да кажат, защото това било "данъчно-осигурителна тайна". Все пак вероятно става дума за държавната газова компания "Булгаргаз".

Румен Спецов беше назначен за началник на НАП през май 2021 г. при първото служебно правителство на президента Румен Радев през миналата година.

За шеф на НАП е назначен Борис Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Служебното правителство го представя със завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Дневник