Борещата се за палестинска държава и унищожаването на Израел организация "Палестински ислямски джихад" изстреля по Израел от ивицата Газа десетки ракети в отговор на кампанията, започнала днес и довела до убийството на един от командирите на въоръженото ѝ Крило, Тайсер ал Джабари.

Още в хода на тази атака дойде и сигнал, че Израел очаква продължителна конфронтация: министърът на отбраната Бени Ганц одобри план да бъдат повикани в армията 25 хил. души от резерва.

Малко по-късно израелската армия обяви, че операцията срещу Газа продължава.


Това става година и няколко месеца след последната война, при която имаше масиран обстрел между Израел и Газа (тогава другата страна бе движението "Хамас", контролиращо ивицата). През май/юни 2021 г. 250 души загинаха в Газа, 13 - в Израел.

Израелската армия говори за 71 ракети, изстреляни от Газа "само за два часа тази вечер", като девет от тях са паднали в самата Газа. Интерпретацията на "Ислямски джихад" - смятана за една от най-силните групировки в Газа - е друга: към Тел Авив и други градове, включително в центъра на Израел, са насочени 100 ракети.

Според "Бригадите Ал Кудс" ("Бригадите Ерусалим" или въоръженото крило на "Ислямски джихад") тези действия са непосредственият отговор на днешните израелски удари.

 

Армията настоява, че освен жилищния блок, в който бе Ал Джабари, в град Газа са поразени и други места като обект за производство на ракети.

При израелските нападения по шест (по думите на армията) цели в Газа са убити 10 души, според здравните власти в Газа. Същата оценка говори за убито петгодишно дете сред жертвите, както и за 50 ранени.

По-рано премиерът Яир Лапид заяви, че Израел осъществява контратерористична операция срещу непосредствена заплаха и ще продължи да прави всичко възможно за защита на гражданите.

    Борбата ни не e срещу народа на Газа. "Ислямски джихад" е посредник на Иран, който иска да унищожи Държавата Израел и да убива невинни израелци.

Яир Лапид, премиер на Израел

Дневник