Правителството на американския президент Джо Байдън планира да предостави нов пакет военна помощ на Украйна на стойност 1 млрд. долара, който ще бъде един от най-големите досега и ще включва боеприпаси за далекобойни оръжия и бронирани медицински машини, казаха днес трима добре осведомени източника пред Ройтерс.

Пакетът се очаква да бъде обявен в понеделник и ще се прибави към помощта на стойност 8,8 млрд. долара, която САЩ вече са предоставили на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Служителите, които поискаха да останат анонимни, казаха, че Байдън все още не е подписал новия пакет с помощ. Те предупредиха, че пакетите с военна помощ могат да претърпят промени по отношение на стойността и съдържанието си, преди да бъдат подписани.

Ако пакетът бъде подписан в сегашната му форма, той ще е на стойност 1 млрд. долара и ще включва боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS и за противовъздушни системи NASAMS, както и най-малко 50 бронетранспортьора М113 за медицинска евакуация.

Новият пакет военна помощ идва след неотдавнашното решение на Пентагона да разреши на украинци да получават медицинска помощ в американска военна болница в Германия, разположена близо до военновъздушната база "Рамщайн", припомня Ройтерс.

БТА/Днес.бг