Влизането на България в Шенген е една от темите и може да се направи сериозен пробив без работещ парламент. Това обяви пред Би Ти Ви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Този въпрос бе конкретно посочен от президента Румен Радев при представянето на служебния кабинет. "Не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС", подчерта тогава Радев.

Според Зарков сега е моментът България да се подготви и да постави пред Европа нейното право да бъде пълноправен член на Шенген. По думите му България може да покаже, че е тръгнала по необратим път при предстоящата в края на септември поредна проверка на Европейската комисия по техническата готовност на страната. Спомена, че има "известно изоставане", по наваксването на което работи Министерството на външните работи. Напомни, че има закони, които Европа очаква от дълго време, сред които този за търсенето на отговорност на главния прокурор. Според него тази убедителност сега може да се постигне и чрез представянето на законопроекти в условията на липса на парламент.

Допълни, че "за добро или лошо" специалистите от ЕК са до болка запознати с тенденцията и със свършеното дотук. "Мисля, че когато покажем достатъчно на брой готови качествени проекти и волята, която е налице, имаме шанса поне да поставим въпроса в коренно различна светлина", посочи той.

През февруари при посещение в Брюксел тогавашният премиер Кирил Петков коментира по темата, че през годините доста от нещата, които България е обещавала, е лъгала и няма доверие към нея. "Те подават ръка, но знаете приказката за лъжливото овчарче. Дават ни кредит на доверие на новото правителство и сега трябва да го изпълним с резултати", посочи той.

В края на май в годишния доклад за състоянието на Шенген ЕК призова Съвета на Европейския съюз да вземе решение, което да позволи на Хърватия, както и на Румъния и България и Кипър официално да станат част от него, защото са изпълнили всички критерии.

По повод проблемите по вписването на новото ръководство на "Ай Си Джи Би"АД, която оперира българо-гръцката газова връзка, Зарков посочи, че е проверил случая. Обясни, че Агенцията по вписванията, чиито принципал е министърът на правосъдието, не е имал друг избор освен да откаже вписването заради проблем с имената на двама от предложените. Става думи за представителите от гръцка страна, и двамата носещи името Георгиус, но посочени в различните документи ту с това име, ту с името Джордж. "Сега топката е в заявителя да подаде нови документи", заключи Зарков.

В петък изданието "Капитал" обяви, че с действията си служебното правителство ще блокира газовата връзка след като не само Аггенцията по вписванията е отказала вписване на новото ръководство, но впоследствие енергийният министър Росен Христов е отменил решението на предшественика за определяне на това ръководство. Министерството на енергетиката отрече това да е останало, но седмичникът показа подписания от него документ.

Двустепенната система на управление на компанията е определена от акционерите й - с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon, и за да бъде сертифицирана, трябваше да бъде вписана до края на юли.

Оценката на Зарков е, че настоящото правителство не се държи реваншистки, а е мотивирано да решава текущите проблеми и да направи така, че следващото Народно събрание да влезе с летящ старт.

По повод разграничението на ръководството на БСП от служебните министри от партията Зарков коментира, че става дума за неразбиране или недоразумение, което го учудва, че чува от хора с голяма политическа грамотност и дори юридическо образование. Служебното правителство се различава от редовното по това, че не е партийно и е ограничено във времето, в този смисъл не може да има представители на БСП или друга партия в него, посочи Зарков. Неговото тълкуване е, че в служебните правителства винаги е имало хора от различни политически сили, които със своята експертиза са готови да допринесат. Цялата тази буря в чаша вода от последните дни ми се струва излишна, заключи той.

Дневник