Представители на новото и на старото ръководство във ВМЗ - Сопот, сблъскаха тези пред медиите на пресконференция. Подобна ситуация се случи преди седмица и докато служебният министър на икономиката Никола Стоянов се опитваше да допълни съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), в чийто състав е и предприятието. Самият министър пък оглавяваше съвета на директорите на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Корнелия Нинова.

На днешната пресконференция с различни тези пред медиите в два края на една маса бяха Венцислав Димитров, изп. дир. на ДКК от вчера, и Иван Стоенчев. Отново от вчера той е върнат на поста изп. директор на ВМЗ. Пое ръководството в началото на тази година, а после беше освободен. Основен мотив за връщането му е това, че познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове.

Освободеният председател на съвета на директорите Мариян Йовчев отчете колко неща са свършени, след като подмяната на ръководството бе направена с мотив, че предприятието умишлено се води към фалит, а отскоро има нелогични назначения на високи заплати.

Йовчев твърди, че след началото на конфликта в Украйна фирми посредници са започнали да изкупуват всичко, което е на склад в предприятието, включително и залежали изделия, купени навремето от Министерството на отбраната. Реализираната продукция за полугодието е 238 млн. лева, а произведената - за около 55 млн. лева.

"И понеже умишлено водим предприятието към фалит, сме актуализирали бизнес програмата за 2022 година на над 420 млн. лева. В момента складовете са изметени и всичко още топло се предава на клиентите", обяви той.

Досегашният изпълнителен директор на ВМЗ - Сопот, Иван Иванов обяви, че е направил 222 назначения, от които 7 души са в административния персонал на ръководството, 12 - в производството, и 190 работници. Има и 13 стажанти.

Той показа кадри от санитарните помещения в завода, където вместо врати има завеси, олюпена мазилка, а в столовата и мухъл.

Иван Стоенчев репликира, че това положение не е от сега и че има много неща, които трябва да се подобрят, но не може да стане за 2 месеца. Допълни, че също така не е нормално "в последния момент да започнеш да правиш такива ремонти". Заяви, че заварената строителна програма ще бъде актуализирана.

Дневник