"Гуру" на злодеите отива в затвора на преклонна възраст и се влюбва в актьорското майсторство, а най-обещаващият му ученик се обръща към семейството и обявява факта, че е станал баща на три деца за най-голямо постижение в живота си?

Не така свършва поредният хитов анимационен филм от поредицата "Аз, проклетникът", излязъл тази година. Освен за зрителите в Китай.

Франчайзът разказва от години забавни истории, в които комичен суперзлодей Гру работи с малки жълти последователи, които говорят на свой бърз и оживен език и правят пакости.

Конкретно "Миньоните 2" (Minions: The Rise of Gru) проследява детството на Гру и приключенията му с отстранения създател на престъпна супергрупа Див Пердах (в оригинала - Wild Knuckles), повели мечтаещото да стане злодей дете към бъдещата му слава.

Комедията въпреки някои критики дори на Запад всъщност не възхвалява злото. Промяната в Китай обаче сочи, че властите не мислят така.

Краят на "Миньоните 2" няма да бъде разказан тук, но очаквано не преобръща живота на главните герои. Западни медии и потребители в "Туитър" разпространяват скрийншоти и публикации от филма, споделяни в китайската мрежа Weibo. Изглежда, цензорите са добавили и надписи, от които се разбира каква според тази версия е съдбата на Гру и Див Пердах.

Вторият се оказва в затвора за 20 години и открива "любовта си към актьорството". Първият - централен герой на поредицата - се "завръща към семейството", а по-късно смята бащинството на три деца за "най-голямо постижение" и става "един от добрите".

Броят на децата (който отговаря на този в други филми от поредицата с главен герой възрастния Гру), изглежда, е намигване към новата политика за насърчаване на раждаемостта, след като Китай разреши трето дете на семействата, за да избегне демографски колапс в следващото десетилетие.

Реакциите не са еднозначни

Би Би Си цитира популярен филмов блогър с над 14 млн. последователи във "Вейбо", който пита защо на китайците им трябват "специални насоки и грижа от страх анимационен филм да не ни поквари". "За колко слаби и лишени от преценка мислят те зрителите ни?" Много зрители в Китай осмиват решението.

Филмът въпреки това се радва на успех и бележи пандемия в приходите в деня на премиерата си в Китай. Нещо повече - 21-годишна студентка казва за "Ню Йорк таймс", че макар редакцията да е ужасна, се радва, че успяла да го гледа: много други филми, които очаквала, просто не били излъчени в кината. "Специалният край" все още е приемлив, макар и едва приемлив."

Подобна цензура не е безпрецедентна: от "Боен клуб" например бяха изрязани тази година кадри с взривяване на небостъргачи. Орязвани в последните години са филми като "Облакът Атлас", "Бохемска рапсодия" и други.
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че промяната отразява все по-моралистичния тон на китайската върхушка, призоваваща да се разпространяват "основните социалистически ценности" и чрез изкуството. Стрийминг платформите също така трябва да работят срещу култа към знаменитостите, да поправят "неморални действия" в поведението им.

Дневник