Аукционната къща Christie's потвърди, че през ноември организира най-големия търг на частна колекция в историята. На него ще бъдат предложени произведения на изкуството, събирани на Пол Алън, един от основателите на компанията "Майкрософт", който почина през 2018 г.

Колекцията обхваща над 150 шедьовъра, създадени през последните 500 години.

Съгласно волята на Алън всички приходи ще отидат за благотворителни каузи.

Конкретната дата на търга още не е посочена, но интересът е огромен, защото на пазара се очаква да излязат творби на Ботичели, Огюст Реноар, Пол Гоген, Пол Сезан, Густав Климт, Марк Ротко, Джаспър Джоунс и Рой Лихтенщайн. Оценките за някои от тях се движат в рамките на 50 - 100 милиона долара.
Очаква се приходите да надхвърлят онези 922 милиона долара, генерирани от продажбата на разпоредената от съда колекция Macklowe в Sotheby's по-рано тази година, както и продажбата през 2018 г. на колекцията на Дейвид Рокфелер в Christie's през 2018 г., която донесе 835 милиона долара.

Официално съобщение от Christie's все още няма, но новината бе публикувана от "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс" и потвърдена от Гийом Черути, главен изпълнителен директор на аукционната къща.

Алън даваше под наем на музеи и галерии картини на Винсент ван Гог, Едуард Хопър и Ян Брьогел Младия и бе показвал творби на Макс Ернст и Вилем де Кунинг. Той не само колекционираше, но и инвестираше в изкуство - през 2016 г. той постави (като анонимен купувач, чието име стана известно по-късно) рекорд с покупката на картина на Моне за $81.4 млн. Същата година продаде картина на Герхард Рихтер за над 25 млн. долара, която беше купил десетилетие по-рано за два пъти по-малка сума. Две години преди това се раздели с произведение на Ротко срещу $56.2 млн., за което бе платил през 2007 г. "само" $34.2 млн.

Докато световната икономика се забавя, а инфлацията е на рекордни от десетилетия равнища, пазарът на изкуство процъфтява. Миналата година той е генерирал $65.1 млрд. по данни на Art Basel и банка UBS. През май портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол бе продаден за около $195 млн.

Дневник