Властите на испанската автономна област Каталуния разрешиха на жените да бъдат топлес в обществени басейни. Съответното изявление беше публикувано от Министерството на равенството и феминизма към правителството на Каталуния в Twitter.

„Сексуализацията на жените започва в много ранна възраст и ни съпътства през целия ни живот. Доказателство за това е фактът, че на места трябва да покриваме гърдите си. Това също е дискриминация“, се казва в поста.

Съобщението и промоционалното видео, публикувано в социалната мрежа, са посветени на Световния ден за топлес, който се отбелязва всяка неделя, която е най-близо до датата 26 август. Тази година този ден се пада на 28 август.

Според The Telegraph каталунските власти са решили да стартират кампанията след призива на двама местни жители. Жени се оплакаха, че им е наредено да покриват гърдите си в обществени басейни.

„Опитваме се да се борим срещу дискриминацията, от която жените страдат, когато са голи до кръста, например, на басейн. Жените трябва да имат право на свобода на изразяване на телата си“, каза Неус Посиело, изпълнителен директор на Каталонския женски институт, в коментар за изданието. /БГНЕС