"Лукойл" е огромен проблем днес. По-най консервативни оценки на наши експерти, България губи на месец поне по 250 млн. лв. от "Лукойл Нефтохим Бургас", каза днес пред БНТ членът на изпълнителния съвет на "Да България" и водач на листите на "Демократична България" в Бургас и Разград Ивайло Мирчев. Той напомни, че формацията е разкрила и представила в 47-ото Народно събрание схемата, по която "Литаско" застава на входа и на изхода на бургаската рафинерия. "Тогава обаче не получихме подкрепа в парламента. Източването на Нефтохима от "Литаско" не позволява бензинът в бензиностанциите да е по-евтин", каза Мирчев.

По отношение на газовата криза, политикът заяви, че сега най важната задача е да се осигури газ и да се приготвят компенсации за бизнеса и домакинствата. Ивайло Мирчев заяви, че "Демократична България" е категорично против връщане към доставки по договора с "Газпром", защото така България ще понесе тройна щета.

"Първо, ще загубим арбитража за милиарди за спрения ни от "Газпром" газ, защото ако сега се съгласим да плащаме в рубли, значи сме можели да го правим и като сме се отказали. Второ, газът от "Газпром" не е евтин - последният пример е Унгария, която плаща скъпо и единствено за руски газ. Трето, Путин може отново да ни завърти кранчето и да станем без доставки - тази сутрин Франция осъмна без газ", каза Мирчев.

Дневник