Китай вече ясно показа, че се страхува от така наречените вторични западни санкции срещу Русия. Най-голямата китайска платежна система UnionPay отряза досъпа на карти, издадени от санкционирани руски банки, съобщи РБК в петък, цитирайки източници от финансовата индустрия.

С карти UnionPay на чуждестранни банки вече не може да се плаща в търговски обекти, използващи ПОС-терминали на банки под санкции, пише руското издание.

Търсенето на карти UnionPay в Русия нарасна след напускането на Visa и Mastercard в резултат от нахлуването на войските на Владимир Путин в Украйна. Впоследствие редица големи руски банки обявиха плановете си да издават карти именно чрез китайската UnionPay, която има слабо международно присъствие. UnionPay остава единствената международна платежна система, която продължава да функционира в Русия. "UnionPay ограничи партньорствата за придобиване и издаване на карти със санкционирани банки по своя инициатива", цитира РБК неназован източник от платежния сектор.

"По-специално, приемането на карти на UnionPay беше ограничено чрез устно уведомление“. Източник от банковия сектор обяснява неофициалната забрана със страхове от вторични санкции, като твърди, че картите UnionPay са спрели да работят за руснаци още през пролетта. UnionPay отказа да си сътрудничи с най-големия руски кредитор - държавната Сбербанк, и преустанови преговорите с други финансови институции от страх да не си навлече вторични санкции, съобщи РБК още през април.

Оттогава руснаците, които са получили карти UnionPay от руски банки, съобщават за трудности при извършване на плащания в САЩ, Израел, Европа, Азия и Близкия изток. От РБК твърдят, че не можело да се говори за „някакви значителни загуби“.

Цитиран е източник, който уточнява, че поради ограниченията на UnionPay някои магазини се прехвърлят към несанкционирани банки, "но като цяло това няма да се отрази по никакъв начин на преразпределението на пазара“. Видно е обаче, че проблемите не са никак незначителни. Китай не се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна, като Си Дзинпин и Владимир Путин само засилиха партньорството си – последният знак за това са общите военни учения. Въпреки че увеличава и количеството енергия, което купува от Москва, Пекин до голяма степен се съобразява със западните санкции. Според официални данни китайците намаляват износа на автомобили, смартфони и други стоки за Русия.

Вторичните санкции са важен инструмент за Запада – САЩ използваше точно такива мерки, за да ограничи износа на Иран в опит да възпрепятства ядрената програма на Техеран. Съгласно най-строгите западни санкции сред блокираните руски банки са Сбербанк, ВТБ, Алфа-Банк и Промсвязбанк.

По последни данни на Nilson Report в края на 2021 г. Сбербанк заема първо място в Европа по брой обработени трансакции - 27 млрд. плащания за 281 млрд. долара. ВТБ е на 17-то място, Алфа-Банк е на 35-то, а Промсвязбанк - 44-то. В списъка със санкции са включени още Откритие и Совкомбанк.

Американската инвестиционна банка Citigroup обяви в четвъртък, че ще прекрати своя  Рейтингът на Nilson включва и Газпромбанк (29-то място), но тя е подложена само на секторни санкции от ЕС и САЩ. Те са по-меки от блокиращите санкции, налагат забрана за предоставяне на дългосрочно финансиране и не предвиждат блокиране на активи и операции.

Actualno.com